Boury opende op 8 mei en aan alles zie je dat er kosten noch moeite werden gespaard bij de verbouwing en herinrichting van het pand uit 1952. Het achterhuis werd uitgebouwd en verrijkt met een door glas omgeven eetzaal. In de heraangelegde tuin kwam in het verlengde van het riante terras een bar met buitenkeuken. De stijl in de eetzaal refereert aan de jaren vijftig. De akoestiek is ideaal en er is ruimte tussen de in detail uitgelichte tafels.

© Michel Vaerewijck

De spijskaart vermeldt uitsluitend menu's. Wil je à la carte eten, dan kun je de gerechten uit het grote menu afzonderlijk bestellen. In het wijnboek zijn Bourgogne- en Bordeaux-wijnen boven de 100 euro goed vertegenwoordigd. Je kunt ook, zoals wij deden, passende wijnen per glas bestellen. Die kosten tussen 6 en 9 euro en zijn van prima kwaliteit.

Onze keuze

Er komt een sierlijk defilé van verrassingshapjes : artisjok barigoule met gezouten kappertjes, ijspastille van sake en limoen, tartaar van inktvis met crunch van boekweit en sambal, scone met gelakte paling en wasabi.

Het eerste gerecht uit ons Menu Boury (78 euro) is lijngevangen gemarineerde zeebaars met komkommer en mierikswortel, gevolgd door gedroogde lende van Rubia Gallega-rund met zeven kruiden, geserveerd op focaccia met crumble van tomaat.

Langoustine komt in twee bedrijven : met boekweitnoodles, ijsje van vintage soja en jonge radijs, en gebakken met tuinboon, verse amandeljus en combava. Schelvis ligt in het bord met zacht gegaarde scheermessen, fris aangemaakte venkel en jus van lavas. Het op de Mibrasa-grill geroosterde vlees van Gallega-kalf met het parfum van tijm, krijgt gezelschap van spaghetti van courgette en daslook.

© Michel Vaerewijck

Het eerste nagerecht bestaat uit ananas en rood fruit met crème en sorbet van geitenmelk, vlierbloesem en ijzerkruid. Cheesecake volgt - met rabarber, de overheersende aardse smaak van rode biet en krokante pompoenpitten. Bijna alles wat we voorgeschoteld kregen, was onberispelijk van kwaliteit, bereiding en presentatie.

Vlaanderen is een kandidaat voor een nieuw driesterrenrestaurant rijker! (Pieter van Doveren)

Keuken: 9

Decor: 8,5

Comfort: 8

Bediening: 8

Prijs/kwaliteit: 8

Adres

Boury: Rumbeeksesteenweg 300, 8800 Roeselare. 051 62 64 62. timboury.be. Menu's van 45 tot 108 euro. Drie gastenkamers, ruimte voor groepsdiners. Zaterdagavond uitsluitend Boury Menu (108 euro).

© Michel Vaerewijck

De chef en zijn vrouw

Tim Boury werkte twee jaar in Comme chez Soi, was vier jaar sous-chef in Oud Sluis en drie jaar chef in Belga Queen Gent. Inge Waeles werkte twee jaar in Comme chez Soi, was twee jaar chef de partie in Hof van Cleve en drie jaar chef in Auberge du Pêcheur. De twee openden zes jaar geleden hun eigen restaurant aan de Diksmuidsesteenweg in Roeselare, en verhuisden op 8 mei naar de Rumbeeksesteenweg.

Favoriete kok

Sergio Herman is een voorbeeld voor zijn creativiteit, werkkracht, doorzettingsvermogen en menselijkheid.

Favoriete winkel

AD Delhaize aan de Hoogleedsesteenweg in Roeselare, waar de zelfstandige uitbater op zoek gaat naar topproducten voor hobbykoks, zoals king crab, oester en langoustine.

© Michel Vaerewijck