Beoordeling:

Categorie: no nonsense bistro

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 6,5

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit 8

Info:Bistro Bis: Hemelingenstraat 2, 3700 Tongeren. Tel 012/74 34 66. Parking op de Grote Markt. Bistro Bis is voorlopig slechts geopend op vrijdag, zaterdag en zondagavond. Meer informatie via www.bistrobis.be.

Dimitry Lysens en Aagje Moens beëindigden hun universitaire studies en stapten de horeca in. De twee openden op de markt Magis. Het restaurant was al snel te klein en potten en pannen verhuisden naar het pand waarin burgemeesterszoon Jan Rutten zijn Biessenhuys uitbaatte. Magis verwierf een Michelin ster en dat is een hele prestatie voor twee mensen die geen beroepsopleiding kregen. Op de eerste verdieping aan de straatzijde was nog een vertrek dat sporadisch werd gebruikt voor feestjes.

Toen Dimitry hoorde dat zijn vroegere sous-chef Johan Haiverlain het idee had om een bistro te openen, heeft Dimitry deze ruimte ter beschikking gesteld. In november opende Bistro Bis en het was meteen raak. Johan kan namelijk koken en is een toffe kerel. Johan nam zich voor om het in Bistro Bis eenvoudig te houden. In het midden van de nostalgisch aangeklede zaal staat een lange, hoge gastentafel. Op de ruw houten tafelbladen liggen landelijke Laguiole messen. Er komt een mand met in wit linnen ingepakt warm zuurdesembrood.

De spijskaart vermeldt slechts negen seizoengebonden bereidingen. Daarmee kan men zelf een menu samen stellen. Kiest men een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert dan betaalt men 35 euro. Neemt men daar een tweede voorgerecht bij dan komen de vier gerechten op 47 euro. Ieder gerecht vermeldt een wijnsuggestie (van 5 tot 7 euro het glas). Men kan ook een flesje kiezen van de goed doorgeselecteerde wijnkaart. De kookstijl is een mix van Belgisch, Mediterraans en Australisch.

Er komen verzorgde hapjes en er zijn twee verschillende voorgerechten. Het uitzonderlijk smakelijke vlees van negen weken gerijpt Fries rund is rauw en licht gedroogd en komt met knolseldersalade en mierikswortelsaus. Groene asperges zijn op de bbq bereid en hebben een lichte rooksmaak. Daarbij komt een gepocheerd ei en Parmezaanse kaas. Er zijn twee verschillende hoofdgerechten. Als suggestie van de dag is er Texaans rib met warme mayonaise met in de oven bereide aardappels met witte wijn, sjalot en ansjovis. Afsluiten doen wij met heerlijk licht chocoladegebak en ijs met amchoor (onrijpe mango) en roze peper. Bij de koffie is er rijstpap en ijspraline met chocolade. Als er een sterren klassement bestond voor bistro's dan verdient Bis er drie!

(PvD)

Dimitry Lysens en Aagje Moens beëindigden hun universitaire studies en stapten de horeca in. De twee openden op de markt Magis. Het restaurant was al snel te klein en potten en pannen verhuisden naar het pand waarin burgemeesterszoon Jan Rutten zijn Biessenhuys uitbaatte. Magis verwierf een Michelin ster en dat is een hele prestatie voor twee mensen die geen beroepsopleiding kregen. Op de eerste verdieping aan de straatzijde was nog een vertrek dat sporadisch werd gebruikt voor feestjes. Toen Dimitry hoorde dat zijn vroegere sous-chef Johan Haiverlain het idee had om een bistro te openen, heeft Dimitry deze ruimte ter beschikking gesteld. In november opende Bistro Bis en het was meteen raak. Johan kan namelijk koken en is een toffe kerel. Johan nam zich voor om het in Bistro Bis eenvoudig te houden. In het midden van de nostalgisch aangeklede zaal staat een lange, hoge gastentafel. Op de ruw houten tafelbladen liggen landelijke Laguiole messen. Er komt een mand met in wit linnen ingepakt warm zuurdesembrood. De spijskaart vermeldt slechts negen seizoengebonden bereidingen. Daarmee kan men zelf een menu samen stellen. Kiest men een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert dan betaalt men 35 euro. Neemt men daar een tweede voorgerecht bij dan komen de vier gerechten op 47 euro. Ieder gerecht vermeldt een wijnsuggestie (van 5 tot 7 euro het glas). Men kan ook een flesje kiezen van de goed doorgeselecteerde wijnkaart. De kookstijl is een mix van Belgisch, Mediterraans en Australisch. Er komen verzorgde hapjes en er zijn twee verschillende voorgerechten. Het uitzonderlijk smakelijke vlees van negen weken gerijpt Fries rund is rauw en licht gedroogd en komt met knolseldersalade en mierikswortelsaus. Groene asperges zijn op de bbq bereid en hebben een lichte rooksmaak. Daarbij komt een gepocheerd ei en Parmezaanse kaas. Er zijn twee verschillende hoofdgerechten. Als suggestie van de dag is er Texaans rib met warme mayonaise met in de oven bereide aardappels met witte wijn, sjalot en ansjovis. Afsluiten doen wij met heerlijk licht chocoladegebak en ijs met amchoor (onrijpe mango) en roze peper. Bij de koffie is er rijstpap en ijspraline met chocolade. Als er een sterren klassement bestond voor bistro's dan verdient Bis er drie!(PvD)