Als je voor het eerst in Au Vieux Port over de vloer komt en de spijskaart opent, dan is het even schrikken van de prijzen. Het eethuis in de oude haven situeert zich duidelijk bij de duurdere Antwerpse restaurants, maar het comfort van de houten caféstoelen is dat van een bistro. Wat er op de borden komt is relatief eenvoudig en zeker niet vernieuwend. Het eten is duur maar blijkbaar ook weer niet té duur, want de eetzaal loopt dagelijks tweemaal vol met gegoede burgers en havenbaronnen.

De sinjoren waarderen de nostalgische inrichting, de Antwerpse sfeer, de attente bediening onder leiding van zaaldirecteur Johan Somers, het stijlvol versnijden in de eetzaal van gestikte eend, bout van lam uit de Franse Pyreneeën en dikke grietbot. Vaak komt er een tweede ronde met de repasse.

Chef-kok is Stijn Haevermans en supervisor is Marc Rigouts. De twee zijn klassiek geschoolde ambachtslui die tradities bewaken. Daarom is Au Vieux Port geliefd bij klassieke eters die houden van eersteklas kaaskroketten, paling in 't groen, een sappig stuk vlees dat op de Vapogrill wordt bereid, of een moot tarbot met een perfecte mousselinesaus.

Wij kozen twee voorgerechten: kleine grijze slakken uit Namen van mijnheer Roberti, iets te lang gegaard, waardoor er geen beet meer op zat, en opgediend in een soepje van groenten en boter (21 euro) en een smakelijke terrine van paling in gelei tussen lagen kruidig groen (20 euro). Hoofdgerechten waren: boterzachte kalfstong in tomaten- en maderasaus met champignons en lekkere, met boter opgeklopte aardappelpuree (26 euro) en paling in 't groen met frieten van onberispelijke kwaliteit (29 euro).

De wijnkaart is samengesteld uit groot geschut en is bestemd voor mensen met gevulde geldbuidels. Wij hadden wat moeite om een fles onder de 40 euro te vinden. Het werd een Saint Daumary, L'Asphodèle, als sappige en soepele rode Coteaux du Languedoc Pic St. Loup (38 euro). Afsluiten deden wij met lekkere ijskoffie (7 euro) en een prima dame blanche van versgedraaid ijs (8 euro).

Categorie: betere bistro met topproducten
Keuken: 8
Decor: 7
Comfort: 7
Service: 8
Prijs/kwaliteit: 7

AU VIEUX PORT, Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen, 03 290 77 11. Er zijn geen menu's. Zaterdag en zondag gesloten.

Pieter van Doveren

Als je voor het eerst in Au Vieux Port over de vloer komt en de spijskaart opent, dan is het even schrikken van de prijzen. Het eethuis in de oude haven situeert zich duidelijk bij de duurdere Antwerpse restaurants, maar het comfort van de houten caféstoelen is dat van een bistro. Wat er op de borden komt is relatief eenvoudig en zeker niet vernieuwend. Het eten is duur maar blijkbaar ook weer niet té duur, want de eetzaal loopt dagelijks tweemaal vol met gegoede burgers en havenbaronnen. De sinjoren waarderen de nostalgische inrichting, de Antwerpse sfeer, de attente bediening onder leiding van zaaldirecteur Johan Somers, het stijlvol versnijden in de eetzaal van gestikte eend, bout van lam uit de Franse Pyreneeën en dikke grietbot. Vaak komt er een tweede ronde met de repasse. Chef-kok is Stijn Haevermans en supervisor is Marc Rigouts. De twee zijn klassiek geschoolde ambachtslui die tradities bewaken. Daarom is Au Vieux Port geliefd bij klassieke eters die houden van eersteklas kaaskroketten, paling in 't groen, een sappig stuk vlees dat op de Vapogrill wordt bereid, of een moot tarbot met een perfecte mousselinesaus. Wij kozen twee voorgerechten: kleine grijze slakken uit Namen van mijnheer Roberti, iets te lang gegaard, waardoor er geen beet meer op zat, en opgediend in een soepje van groenten en boter (21 euro) en een smakelijke terrine van paling in gelei tussen lagen kruidig groen (20 euro). Hoofdgerechten waren: boterzachte kalfstong in tomaten- en maderasaus met champignons en lekkere, met boter opgeklopte aardappelpuree (26 euro) en paling in 't groen met frieten van onberispelijke kwaliteit (29 euro). De wijnkaart is samengesteld uit groot geschut en is bestemd voor mensen met gevulde geldbuidels. Wij hadden wat moeite om een fles onder de 40 euro te vinden. Het werd een Saint Daumary, L'Asphodèle, als sappige en soepele rode Coteaux du Languedoc Pic St. Loup (38 euro). Afsluiten deden wij met lekkere ijskoffie (7 euro) en een prima dame blanche van versgedraaid ijs (8 euro). Categorie: betere bistro met topproducten Keuken: 8 Decor: 7 Comfort: 7 Service: 8 Prijs/kwaliteit: 7 AU VIEUX PORT, Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen, 03 290 77 11. Er zijn geen menu's. Zaterdag en zondag gesloten.Pieter van Doveren