Restaurant Tafeltje Rond: traiteur wordt restaurateur

© .

Van traiteur naar restaurateur: er zijn niet veel mensen die zoiets doen. Filip Slangen toont echter dat het perfect mogelijk is.

Veel restaurateurs zijn jaloers op traiteurs. Die weten op voorhand hoeveel monden er op een bepaald tijdstip met dezelfde gerechten gevuld moeten worden. In een restaurant dwarrelt het publiek op onregelmatige tijdstippen binnen en bestelt waar het zin in heeft. Toch bestaan er ook traiteurs die jaloers zijn op restaurateurs, omdat die kunnen bereiden waar ze zin in hebben en ondersteuning krijgen van eetgidsen, week- en dagbladen. De succesvolle traiteur Filip Slangen wilde ook eens koken volgens eigen visie. Hij opende de brasserie Tafeltje Rond, waar hij de sfeer van het ter ziele gegane familierestaurant Reinaert in Sint-Niklaas opnieuw oproept.

Restaurant Tafeltje Rond: traiteur wordt restaurateur
© .

De eetzaal kreeg een klassieke inrichting die past bij het oude doktershuis. Retro armstoelen, wit linnen op tafel, en zilveren kommen en schalen zorgen voor een sfeer om ontspannen en op niveau te tafelen. Via het venster in de binnenmuur heb je uitzicht op de keuken.

Er komt een zwaar hapje van Tête de Moinekaas met tapenade en een plakje pekelharing met appel en koolraap, bij een glas Goldberg Grüner Veltliner van wijngoed Eschenhof Holzer (5 euro). Op de wijnkaart-in-wording vonden we onze gading niet en ook de aanbevolen Sheherazade 2011 (32 euro) van pianist Ivo Varbanov gaf geen bevrediging (gekunsteld met te veel hout). Garnaalkroket met brosse korst en smakelijk beslag met een vleugje Thais citroengras en groene curry, werd opgediend met gefrituurde peterselie (18 euro). IJskastkoude krab, avocado en tomaat beleven wij als een erfenis uit de traiteurskeuken (18 euro). Mals gestoofd vlees van kalfstong ligt in een nostalgische madeirasaus en komt met tuinboontjes en worteltjes (24 euro). Het succulente vlees van duif Clamart krijgt, zoals de naam aangeeft, jonge erwtjes en suikersla mee, en is voorzien van een lichte jus van de karkassen (35 euro). Als afsluiter cerises jubilées met vanille-ijs, kersen en een honingzoete saus van witte wijn en aceto balsamico (9 euro). Tafeltje Rond is een nieuwe brasserie met klassieke à-la-cartegerechten, die degelijk en op maat zijn bereid.

KEUKEN 7,5 • DECOR 7 • COMFORT 7 • BEDIENING 7 • PRIJS/KWALITEIT 7

1. Chef-kok

Filip Slangen is 48 jaar. Hij is klassiek geschoold en stond tien jaar in de keuken van het bekende Antwerpse restaurant ’t Fornuis. Hij begon onder aan de ladder en vertrok als souschef.


2. Favoriete bereiding

Bij het zien en proeven van een vakkundig bereide pastei van ganzenlever in briochedeeg gaat het hart van Filip sneller kloppen. Dat gebeurde in Maison Constant van Christian Constant (maisonconstant.com).


3. Beste restaurantervaring

De meest positieve ervaring beleefde Filip in restaurant Kadeau in Denemarken (kadeau.dk). De bereidingen waren relatief eenvoudig, bestonden slechts uit enkele ingrediënten en toch klopte alles.

Tafeltje Rond: Peperstraat 14, 9120 Beveren, 03 755 83 26, tafeltjerond.be. Zaterdag en zondag gesloten.

(Door Pieter van Doveren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content