Restaurant Món (Antwerpen): Vlees uit de houtskoolgrill

Antwerpen heeft er een nieuwe brasserie bij: Món, wat staat voor ‘wereld’ in het Catalaans.

Antwerpen heeft er een nieuwe brasserie bij: Món, wat staat voor ‘wereld’ in het Catalaans. De naam werd gekozen vanwege het internationale karakter van de vestigingsplaats op ’t Eilandje. Món is niet de eerste de beste brasserie. Dat zie je in een oogopslag aan de verzorgde en serene inrichting.

De brasserie neemt de begane grond in van een handelspand uit 1685 met zicht op het Bonapartedok. Vroeger was het gebouw een graanopslagplaats of diende het als woning voor de havenmeester. De mensen achter de Lux Group (het recent vernieuwde restaurant Lux, Kasteel Steytelinck, Brasseries Georges) namen het initiatief om drie geklasseerde, vervallen panden te restaureren en in te richten tot hotel met 70 kamers en een brasserie, waar de Josper-grill centraal staat.

De eetzaal van Món is modern gedecoreerd en zorgvuldig uitgelicht. In de ruimte staat een met kettingzaag gebeeldhouwde rundskop als trofee. De door glas omgeven keuken bevindt zich in het midden van de zaal. Daar heeft de Josper-houtskooloven uit Catalonië de belangrijkste plaats. De oven is bijzonder omdat de temperatuur tot 480 graden Celcius opgejaagd kan worden. Hierdoor behouden gegrilde groenten, vis en vlees hun sappige textuur.

Bij Món gebruiken de koks eigen houtskool, die voor een typerende smaak moet zorgen. Op de kaart krijgt rundsvlees van eigen kweek – van een boerderij uit Stabroek – een ereplaats. Voor de vleesliefhebbers zijn er ook lenderibstuk, ossenhaas, steak, hamburger en worsten, die worden bereid met onder meer venkel, pistachenoten en bospaddenstoelen.

Onze keuze

Onze keuze ging naar gekarameliseerd buikspek met gepocheerde Jonagold, granité van rode kool en geraspte Crottin Chavignol: een origineel en geslaagd voorgerecht (10 euro). Aan de overkant van de tafel verschenen groentjes van de Josper-grill, fondant gegaard, zonder grillsmaak en met verse kruiden en Parmezaanse kaas (13 euro).

De hoofdgerechten waren het sappige vlees van ossenhaas, dichtgeschroeid in de Josper, met lekkere bearnaisesaus, prima frieten en verzorgd groentegarnituur (32 euro) en kapotgegaarde kabeljauw van middelmatige kwaliteit, wat ons deed vermoeden dat men voor vis niet bij Món moet zijn (25 euro). Bij het vlees werd een Alma Negra 2012 uit Mendoze besteld (43 euro).

Omdat de wijn niet in voorraad was, kregen wij een spontane upgrade in de vorm van een fles 2011 Terrazzas, Los Andes Reserva, Malbec Vista Alba. Deze prachtwijn, die een ideale begeleiding is van rood vlees, stond op de wijnkaart voor 57 euro. Ze werd aangerekend aan de prijs van Alma Negra en dat vonden wij een loyale geste. (PvD)

Kader: modern, sereen
Onthaal en bediening: vriendelijk en royaal
Keuken: vleesgerechten van de Josper grill als specialiteit

Món, Sint-Aldegondiskaai 30, 2000 Antwerpen. Tel. 03/3456789. Maandag gesloten. Privézalen beschikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content