L'Air de Rien is een bijzonder adresje voor wie zakendoet in de snelgroeiende bedrijvenparken rond de Luikse luchthaven of wie wil onthaasten in het Waalse groen. Zonder gps of kaart is het echter weinig waarschijnlijk dat je er ooit belandt: L'Air de Rien ligt aan het dorpspleintje in het gehucht Fontin in de buurt van Esneux en de Ourthe.

Fontin is het dorp van de eigenzinnige Stéphane Diffels, eigenaar en chef-kok van L'Air de Rien. Je mag de man gerust als een wonderkind van veertig jaar omschrijven, want hij is autodidact in de keuken. En toch weet hij een moderne, evenwichtige, emotionele kookstijl met juiste kooktijden en smaakcombinaties te presenteren. Diffels beheerst de jongste technieken en goochelt behendig met contrasterende texturen en temperaturen. Wij gingen met argwaan aan tafel en kwamen verrukt en overtuigd buiten.

Het gebouw is van natuursteen, de eetzaal en de inrichting zijn bescheiden. Saharakleurig pleisterwerk op de muren, een betonnen vloer, kale houten tafels en een houten kast met lederen handvaten: de stijl is sober, intiem en zonder pretentie. Voor de lunch zijn er formules van 23 en van 32 euro. 's Avonds is er een Ontdekkingsmenu voor 62 euro (32 euro voor het wijnarrangement) of een Menu L'Air de Rien aan 69 euro (42 euro voor de wijnen). Daar moet je het mee doen, want de chef heeft de traditionele kaart afgezworen.

Onze keuze

Wij kozen het grote menu en lieten de chef via verrassende bereidingen het verhaal van de streek en zijn producten vertellen. Je proeft er de groenten uit de moestuin van Isabelle uit Poulseur, en scheuten van laverzuring en duizendblad, die de chef zelf plukt in de omliggende bossen. De opbouw van het menu bestond uit acht hapjes, acht voorgerechten en drie nagerechten.

Hoogtepunten bij de hapjes waren: chips van sint-jakobsschelpdieren met linzen, messchelpen met kappers van klimkers, delicate sneeuw van bevroren ganzenlever met kwetsen en noten, gesouffleerd brood met herve en Luikse siroop en gesouffleerde varkenshuid met misomayonaise.

Bij de gerechten ontroerden zalm met bevroren kruidenkruimels, op 64 graden gegaard eitje met crème van spek en ui, schorseneer met gepekelde peer en in huis gemaakte coppa, pastinaak met sneeuw van melk en het smakelijke vlees van Holstein-rund met peterseliewortel. We sloten af met oude Herdier-kaas en peer op azijn, in huis gemaakte yoghurt met het sap van appel en een zoet nagerecht van chocolade en noten. Er was maar één valse noot en dat waren de harde, in huis gebakken broodjes. (PvD)

Kader: bescheiden en sober

Onthaal en bediening: in het Frans, vriendelijk

Keuken: inventieve, moderne gastronomie

Adres: L'Air de Rien, Chemin de la Xhavée 23, 41330 Fontin/Esneux. 's Avonds open van dinsdag tot en met zaterdag, en van woensdag tot en met vrijdag voor de lunch.

L'Air de Rien is een bijzonder adresje voor wie zakendoet in de snelgroeiende bedrijvenparken rond de Luikse luchthaven of wie wil onthaasten in het Waalse groen. Zonder gps of kaart is het echter weinig waarschijnlijk dat je er ooit belandt: L'Air de Rien ligt aan het dorpspleintje in het gehucht Fontin in de buurt van Esneux en de Ourthe.Fontin is het dorp van de eigenzinnige Stéphane Diffels, eigenaar en chef-kok van L'Air de Rien. Je mag de man gerust als een wonderkind van veertig jaar omschrijven, want hij is autodidact in de keuken. En toch weet hij een moderne, evenwichtige, emotionele kookstijl met juiste kooktijden en smaakcombinaties te presenteren. Diffels beheerst de jongste technieken en goochelt behendig met contrasterende texturen en temperaturen. Wij gingen met argwaan aan tafel en kwamen verrukt en overtuigd buiten.Het gebouw is van natuursteen, de eetzaal en de inrichting zijn bescheiden. Saharakleurig pleisterwerk op de muren, een betonnen vloer, kale houten tafels en een houten kast met lederen handvaten: de stijl is sober, intiem en zonder pretentie. Voor de lunch zijn er formules van 23 en van 32 euro. 's Avonds is er een Ontdekkingsmenu voor 62 euro (32 euro voor het wijnarrangement) of een Menu L'Air de Rien aan 69 euro (42 euro voor de wijnen). Daar moet je het mee doen, want de chef heeft de traditionele kaart afgezworen.Onze keuze Wij kozen het grote menu en lieten de chef via verrassende bereidingen het verhaal van de streek en zijn producten vertellen. Je proeft er de groenten uit de moestuin van Isabelle uit Poulseur, en scheuten van laverzuring en duizendblad, die de chef zelf plukt in de omliggende bossen. De opbouw van het menu bestond uit acht hapjes, acht voorgerechten en drie nagerechten. Hoogtepunten bij de hapjes waren: chips van sint-jakobsschelpdieren met linzen, messchelpen met kappers van klimkers, delicate sneeuw van bevroren ganzenlever met kwetsen en noten, gesouffleerd brood met herve en Luikse siroop en gesouffleerde varkenshuid met misomayonaise. Bij de gerechten ontroerden zalm met bevroren kruidenkruimels, op 64 graden gegaard eitje met crème van spek en ui, schorseneer met gepekelde peer en in huis gemaakte coppa, pastinaak met sneeuw van melk en het smakelijke vlees van Holstein-rund met peterseliewortel. We sloten af met oude Herdier-kaas en peer op azijn, in huis gemaakte yoghurt met het sap van appel en een zoet nagerecht van chocolade en noten. Er was maar één valse noot en dat waren de harde, in huis gebakken broodjes. (PvD)