Restaurant Den Os & Den Ezel: Elektricien wordt kok

© cw en ph

Den Os & Den Ezel in Jabbeke wordt vooral bezocht door middenstanders uit de streek, ze komen voor de oerdegelijke bereidingen uit onze Vlaamse keuken, voor de vriendelijkheid en ook omdat kinderen welkom zijn.

Super-chef Kristof Marrannes van restaurant Ter Leepe in Zedelgem had ons nieuwsgierig gemaakt, omdat hij op zijn vrije dag eet in Den Os & Den Ezel. Het is zijn favoriete plek om uit te blazen bij tapas, een klassiek bereide zeetong of kalfszwezeriken. Omdat we nooit van het restaurant hadden gehoord én omdat de naam intrigeert, trokken we dus naar Jabbeke.

Bij Den Os & Den Ezel eet je te midden van een hedendaags rustieke inrichting, met kunststoffen elementen alom. Er brandde die dag een haardvuur achter glas, er klonk loungemuziek en de bazin maakte plezier met haar dochtertje Senna. Den Os & Den Ezel is het levenswerk van Stefan Demeulemeester en Annelies De Vos. Stefan was in zijn vorige leven elektricien en fervente hobbykok. Hij volgde avondschool en droomde ervan om ooit een restaurant te openen. Die droom werd werkelijkheid toen hij Herberg Den Ezel ontdekte. Het pand stond al lang op een overnemer te wachten. Stefan en Annelies waagden hun kans, slaagden in hun opzet en zijn nu gelukkige ondernemers.

Restaurant Den Os & Den Ezel: Elektricien wordt kok
© cwf en PH

Den Os & Den Ezel bouwde een trouw cliënteel op en Stefan wist zijn kookstijl beetje bij beetje te verfijnen. Hij gaat er prat op dagverse producten te gebruiken. Succesnummers zijn rijkgevulde bouillabaisse, wildbereidingen en bereidingen met het vlees van Simmental-, Scottona-, Chianina- en Black Aberdeen-rund. Er is een democratisch geprijsde lunch (18 of 28 euro) en er is een Chef’s Choice Menu, voor de prijs van 55 euro. De drankenkaart vermeldt een ruime keuze ginvariëteiten, waaronder een zelfgestookte S-gin. Het repertoire aan wijnen is conservatief en Frans georiënteerd en er is keuze vanaf 40 euro.

We kozen het huismenu (49 euro) en werden vergast op een minibouillabaisse: lekker pikant, vol verse schaal- en schelpdieren, en vergezeld van toast en rouille. Dit welkomsthapje zat goed. Er waren twee verschillende voorgerechten. Ceviche van in blokjes gesneden koudgekookte tonijn kwam met avocado en was versierd met eetbare bloemen en koriander. Smakelijk, maar het was nog lekkerder geweest als de tonijn in plakjes was gesneden. Gedroogd Chianina-rund kwam als carpaccio met mooi afgerijpte smaken, en kreeg truffelmayonaise en raketsla mee.

We kozen verschillende hoofdgerechten. Drie filets van zeebrasem lagen in het bord met pasta-oortjes, pesto van tomaat en kerstomaatjes, en was een bereiding op het niveau van een eetcafé. Een flink stuk vlees van het Black Angus-rund was stevig van textuur en vol van smaak, en verscheen met een schaal handgesneden frieten en een kom béarnaisesaus. Afsluiten deden we met het nagerecht van de dag: een met zorg gepresenteerde panna cotta van witte chocolade met het parfum van toncabonen en voorzien van sorbet van rode vruchten met yuzu.

Restaurant Den Os & Den Ezel: Elektricien wordt kok
© cwf en PH

Den Os & Den Ezel wordt vooral bezocht door middenstanders uit de streek, ze komen voor de oerdegelijke bereidingen uit onze Vlaamse keuken, voor de vriendelijkheid en ook omdat kinderen welkom zijn. Vlees en sauzen regeren, en de porties zijn zo royaal dat er nog nooit iemand met honger buitenkwam.

Den Os & Den Ezel: Aartrijksesteenweg 167, 8490 Jabbeke. 050 70 08 81. Woensdag, donderdag en zaterdagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content