Restaurant ‘Bistrot du Nord’: Terug naar de essentie

Bistrot du Nord is een kwaliteitsbistro, waar echte eters komen om te genieten van smakelijke bereidingen, die wars van onzin op het bord verschijnen.

Bistrot du Nord bevindt zich in een pand met culinair verleden. Robert Garnich (nu Mini-Maal) opende er restaurant De Zeste en rijfde er een Michelinster binnen. Daarna kwam kok Marc Clement. Deze keer waagt het duo Michaël Rewers en vriendin Caroline Stasseyns zijn kans. De twee kochten het pand en restyleden het interieur. Daarbij werd de eetzaal ontmanteld en het decor in ouderwetse stijl heropgebouwd.

Bistrot du Nord is nu een intieme plek met een twintigtal plaatsen, waar echte eters komen om te genieten van smakelijke bereidingen, die wars van onzin op het bord verschijnen. Op de spijskaart is de hoofdrol gereserveerd voor vlees (kalfshersenen, Deense zesrib van melkkoe enz.) De kookstijl is gespierd, zuiver en zonder bombast en past bij de pure retro-inrichting en het oude huis. Het plaatje klopt! Daarbij komt nog dat de prijzen best meevallen en dat de bediening voorbeeldig is. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat Bistrot du Nord in de smaak valt.

De spijskaart vermeldt geen menu’s. Hier eet men à la carte en kiest men waar men zin in heeft. Dat is, na de menu-rage, een hele opluchting. De bestelde gerechten kunnen individueel ook nog eens worden aangepast. Wil men een frietje in plaats van een kookpatat, dan hoeft men dit maar te vragen. De ontvangst en bediening is in de vertrouwde handen van Caroline Stasseyns en Paul Van de Water. Deze hoffelijke en discrete man werkte 33 jaar in de Bellefleur en maakt aanspraak op de titel Beste Zaalmeester van Vlaanderen.

De wijnkeuze is uitgebreid voor een beginnend restaurant. Het werd een Spaanse Jumilla van Juan Gil, 12 Meses 2011, als stevige, brute, vriendelijk geprijsde rode Spaanse, die paste bij het type eten (24 euro).

Er kwam een welkomsthapje in de vorm van bouilli met zure augurk en platte peterselie. De twee voorgerechten waren: zachte lamstong met erwten en mosterdvinaigrette (17 euro) en met het mes gehakte tartaar van lendenstuk (bavette) van rund uit Piëmont, op smaak gebracht met sjalot en platte peterselie en opgediend met chips (16 euro).

De hoofdgerechten waren: gebakken kalfslever met gesmolten ui en heerlijke dikke frieten (23 euro) en gebakken rog, kraakvers en opgediend met in huis gepelde garnalen en champagnesaus met champignons (28 euro). Deze uitzonderlijk smakelijke maaltijd werd beëindigd met een perfecte dame blanche met ijs van melk van bij de boer, gesmolten chocolade en half opgeklopte room (11 euro).

Keuken 8,5

Decor 8

Comfort 7

Service 8,5

Prijs/kwaliteit 8

Bistrot du Nord, Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen. Tel. 03 233 45 49. Zaterdag en zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content