Restaurant aan de Stroom of RAS is een vernieuwd restaurantconcept, ondergebracht in het Antwerpse Zuiderterras. De geschiedenis van het iconische gebouw gaat terug tot 1886, toen de afdaken op de Scheldekaaien werden aangelegd. Om de Schelde weer zichtbaar te maken voor wandelaars besloot de stad om langs de Ernest van Dijckkaai en de Jordaenskaai een verhoogd wandelterras aan te leggen. De terrassen eindigden in de paviljoenen Noorderterras en Zuiderterras.
...

Restaurant aan de Stroom of RAS is een vernieuwd restaurantconcept, ondergebracht in het Antwerpse Zuiderterras. De geschiedenis van het iconische gebouw gaat terug tot 1886, toen de afdaken op de Scheldekaaien werden aangelegd. Om de Schelde weer zichtbaar te maken voor wandelaars besloot de stad om langs de Ernest van Dijckkaai en de Jordaenskaai een verhoogd wandelterras aan te leggen. De terrassen eindigden in de paviljoenen Noorderterras en Zuiderterras. Het Zuiderterras werd in neoclassistische stijl opgetrokken en had vanaf de eerste dag een horecafunctie. In de jaren zeventig van de vorige eeuw brandde het af. Zestien jaar later werd het Zuiderterras heropgebouwd, naar ontwerp van Bob Van Reeth. Dat gebeurde onder leiding van Kristof Krekels en John Verept, die vijfentwintig jaar later nog altijd eigenaar zijn. Ook na de recente verbouwing van het Zuiderterras staat het uitzicht centraal. De hoge ramen en muren, bekleed met spiegels, geven een gevoel van oneindigheid en van verbondenheid met het water. RAS is geen grand café meer, maar een volwaardig restaurant. De nieuwe inrichting is het werk van de interieurarchitecten van Co.Studio, oud-studenten van Van Reeth. De zwarte glazen tafels met goudaccenten en de sfeerverlichting creëren 's avonds een ideale omgeving om romantisch te tafelen. De spijskaart biedt een melange van klassieke en moderne, meer modieuze gerechten. Er is een uitgebreide wijnkaart met een ruime keuze wijnen per glas. Onze keuzeEr waren twee voorgerechten. Carpaccio van ossenhaas met reepjes kaas en raketsla moesten wij zelf op smaak brengen met olijfolie, aceto balsamico, peper en zout (15,50 euro). Salade Ras was een assemblagegerecht van gemarineerde gamba, kortgebakken sint-jakobsvrucht, sushi van krab, gerookte zalm en citrus-chilivinaigrette (18 euro). Beide voorgerechten misten karakter en lieten geen grote indruk na. Gekonfijt piepkuiken met drie kleuren geglaceerde bospeen, rozemarijnaardappel en een potje bruine saus (23,50 euro) viel niet in de smaak. Piemontese rundstartaar kwam met keurig ontvelde tomaat en een fris slaatje (22,90 euro). Omdat wij de kwaliteit van het eten ondergeschikt vonden aan het uitzicht, lieten wij het standaardrepertoire nagerechten ongemoeid. (PvD)