Relae opnieuw meest duurzame restaurant ter wereld

© the worlds 50 best

The World’s 50 best doet meer dan alleen de vijftig beste restaurants van het jaar oplijsten, de organisatie deelt ook een prijs uit voor het meest duurzame restaurant. Dat werd voor dit jaar Relae in Kopenhagen. En daar had de jury goede redenen voor.

Relae, het restaurant van chef Christian Puglisi, werd niet alleen tot 40e beste restaurant van de wereld verkozen, het kreeg ook voor het tweede jaar op rij de Sustainable Restaurant Award 2016. Een mooie beloning voor de vele inspanningen die Puglisi en zijn team leveren.

Relae was al langer het enige quasi volledig biologisch werkende sterrenrestaurant, maar dat was niet genoeg voor Puglisi en mede-eigenaar Kim Rossen. Om helemaal zeker te zijn dat hun producten goed geteeld werden, begonnen ze een eigen biologische boerderij op 45 minuten rijden van het restaurant. De eerste groenten van die boerderij worden al geserveerd in het restaurant en binnenkort zou ook kip, kalfs-, runds- en varkensvlees moeten volgen.

Waanzinnige details

Is het die eigen boerderij die Relae de award heeft doen winnen? Nee, want steeds meer restaurant kweken hun eigen producten. De jury complimenteert vooral Puglisi’s oog voor details: welk ander restaurant ontwerpt zijn eigen koksvesten, handgeweven in Denemarken en gemaakt van high-techstoffen die water en vuil afstoten, zodat ze minder vaak gewassen moeten worden? En welk ander restaurant laat zijn (biodynamische, dat spreekt) wijnen en zuurdesembroden leveren per fiets of weigert restjes water weg te gooien?

Ook deze zaken uit de top 50 Beste Restaurants werken duurzaam:

Azurmendi, Larrabetzu, Spanje

Schloss Schauenstein, Fürstenau, Zwitserland

D.O.M., São Paulo, Brazilië

De Librije, Zwolle, Nederland

Narisawa, Tokio, Japan

Septime, Parijs, Frankrijk

El Celler de Can Roca, Girona, Spanje

The Clove Club, Londen, VK

Maido, Lima, Peru

Boragó, Santiago, Chili

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content