Voor vier personen:
Fruitmengeling:
40 g suikersiroop
10 g gedroogde en fijngesneden abrikozen
1 dl water
een weinig citroensap
20 g sinaasappelbloemwater
70 g banaan in blokjes
40 g mango in blokjes
40 g ananas in blokjes
15 g kumquats in plakken, gekonfijt en in 4
gesneden
15 g rozijnen in rum geweekt
10 g boter
5 g griessuiker
Cointreausaus:
50 g vanillesaus
5 g Cointreau
Baba-deeg:
60 g bloem ‘extra quattro’
20 g malse boter
7 g gist
2 g zout
2 hele eieren
17 g geraspte kokosnoot
Weeksiroop:
3 dl water
1 dl suikersiroop
En verder:
10 g rum
10 g Cointreau
enkele plakjes gedroogde banaan
12 kwartjes kerstomaat, ontdaan van huid en zaden en gekonfijt
Voor de fruitmengeling: doe suikersiroop, water en gedroogde abrikozen in een pannetje, breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Mix alles en zeef. Voeg sinaasappelbloemwater en citroensap toe. Vervolgens worden de versneden banaan, mango en kumquats en de geweekte rozijnen toegevoegd. Bak de blokjes ananas in boter, bestrooi met suiker, laat kort karameliseren en doe de ananas bij de rest van het fruit.
Meng de Cointreau en de vanillesaus met een klopper. Doe bloem, gist, zout, geraspte kokos en 1 ei in een mengkom. Meng de ingrediënten tot een homogeen beslag en voeg een tweede ei toe. Opnieuw goed mengen en 1 uur laten rusten. Voeg de boter toe, meng kort en laat het beslag een kwartier rusten. Het beslag nogmaals mengen en 2 uur laten rusten. Vormpjes met boter insmeren, vullen met beslag en
deze 15 à 20 minuten in een oven van 190° C zetten. De vormpjes uit de oven halen en koud laten worden. De vorm verwijderen en het gebak 24
uur laten rusten. Water en suikersiroop aan de kook brengen en de baba’s 2 minuten in de siroop laten weken. De baba’s uit de siroop halen en op een plaat zetten. De rum en de Cointreau mengen en met een kwast over de baba’s strijken.
De baba’s voor het opdienen 3 à 4 minuten in een oven opwarmen. Schik alles en versier met gedroogde banaan en gekonfijte kerstomaat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier