Yosenabe (gemengde winterstoofpot uit Japan)

  • Moeilijkheid

Nodig voor vier :

200 g vlees (runder- of varkensfilet of kip)

4 uit de schelpen gehaalde grote kammossels (jacobsschelpdieren)

200 g tofu

100 g shirataki-deegwaren

200 g Chinese kool

2 wortels

2 jonge preien

6 schoongemaakte grote champignons

Bouillon :

1 l dashi

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels mirin (zoete kookrijstwijn)

2 eetlepels sake (rijstwijn)

1/2 theelepel zout

Dipsaus :

ponzu-sausu (kant-en-klaar verkocht en op basis van citroensap, sojasaus, mirin, sake, kombu en bonitovlokken)

Condimenten :

in sliertjes geraspte daikon (ramenas) met rode peper

dunne preiringen

Leg de kammossels in gezouten water en laat ze enkele uren op een koele en donkere plaats staan. Spoel de mosselen onder koud stromend water. Indien de kammosselen groot zijn, kan men de nootjes in plakjes snijden. Het vlees in kleine blokken of in plakjes snijden. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Kook de shirataki 1 à 2 minuten in water en laat de deegwaren uitlekken. Maak de groenten schoon. Snijd de Chinese kool in ronde plakken. Snijd de wortel decoratief. Snijd de prei in stukjes van 5 cm. Verwijder de steeltjes van de paddestoelen en snijd de hoedjes in plakjes. Leg alle ingrediÔnten op aantrekkelijke wijze op een grote schaal.

Doe de ingrediÔnten voor de bouillon in een grote, hittebestendige pot en breng de bouillon aan de kook. Zet de pot op een warmhouder op tafel. Schenk de dipsaus in vier kleine kommetjes en leg een weinig geraspte daikon met rode peper en dunne ringen prei op kleine schaaltjes. Doe een aantal ingrediÔnten in de pot. De tafelgenoten bedienen zich naar smaak van de gekookte ingrediÔnten. Die worden, voordat ze worden gegeten, eerst in de saus gedoopt. De pot wordt onder het eten voortdurend bijgevuld.

Dashi is een veelgebruikte basisbouillon die aan Japanse gerechten een typische smaak geeft. Voor de dashi voor Yosenabe trekt men bouillon van gezouten water met kombu (gedroogd vingerwier) en bonitovlokken (gedroogde katsuobushi-vis).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content