Verse loempia’s met koolrabi

© Getty

Tijd en zin om te experimenteren in de keuken? Dan moet je absoluut deze verse loempia’s met koolrabi uitproberen. Let wel: je zult nooit meer genoegen nemen met diepvriesloempia’s. Het recept komt uit Het Love & Lemons kookboek van Jeanine Donofrio (uitg. Het Spectrum).

Voor 4 personen
  • 115 g mihoen
  • 1 koolrabi, julienne gesneden
  • het sap van 1/2 limoen
  • 1 mango, geschild en in dunne repen
  • 1 avocado, ontpit en in plakken
  • 15 g basilicum
  • 12 g munt
  • 8 rijstvellen
  • zeezout
  • 4 el kiemgroenten
Pindadipsaus
  • 5 el romige pindakaas
  • 2 tl tamari, plus meer naar smaak
  • het sap van 1/2 limoen, plus meer naar smaak
  • 2-3 el water
  • 1 tl sriracha, plus meer naar smaak
  • 4 el pinda’s, fijngestampt en geroosterd (zie onder)
Bereiding
  1. Maak eerst de pindadipsaus: meng de pindakaas, tamari, het limoensap, water en sriracha in een kommetje. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi de fijngestampte pinda’s erover.
  2. Breng een grote pan water aan de kook. Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af en zet hem opzij.
  3. Hussel de koolrabi met het limoensap en een snufje zout. Zet alle ingrediënten voor de vulling klaar en in de buurt voordat je de loempia’s gaat maken – de noedels, koolrabi, mango, avocado, het basilicum, de munt en kiemgroenten als je die gebruikt.
  4. Maak de loempia’s: vul een ondiepe glazen ovenschaal met 2,5 cm warm water. Dompel een rijstvel 15 seconden in het warme water en leg het op een schone theedoek. Leg een portie van alle ingrediënten voor de vulling op het rijstvel. Vouw de onderkant van het vel over de vulling en stop de vulling dan voorzichtig onder het vel. Vouw de zijkanten van het vel over de vulling en rol de loempia nu verder op.
  5. Herhaal met de rest van de rijstvellen. Serveer de verse loempia’s met de pindadipsaus.

Noten roosteren? Doe de noten met een snuifje zeezout in een kleine koekenpan op laag vuur. Rooster ze af en toe roerend tot ze goudbruin zijn.
– Reken voor kleine noten (pistachenoten en pinda’s), afhankelijk van de hitte van je fornuis, op 1 minuut, en voor grote noten (amandelen, walnoten, cashewnoten) op 2 minuten. Pijnboompitten hoeven maar 30 seconden te worden geroosterd.
– Hazelnoten: verhit de oven tot 135 °C. Leg de noten op een bakplaat en rooster ze 20-30 minuten of tot de velletjes openbarsten en de noten zachter worden. Je kunt deze stap natuurlijk ook overslaan door geroosterde ongezouten of geblancheerde hazelnoten te kopen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content