Ingrediënten - voor 4:

500 g groene asperges

1 kleine ui, 1 sjalot

50 g boter

20 g bloem

4 sneetjes gerookte zalm

1 dl melk

1,5 dl zure room

4 plukjes kervel voor de afwerking

Bereidingswijze:

Breek de houtige uiteinden van de groene asperges af. Kook de asperges 10 minuten in 1 liter kokend gezouten water. Giet af, maar vang het kookvocht op. Verfris de asperges onder koud stromend water en snij in stukken.

Pel en snipper de ui en de sjalot. Smelt de boter in een grote pan. Fruit de ui en de sjalot 2 minuten al roerend.

Meng er de bloem door en giet er al roerend het kookvocht van de asperges bij. Voeg ook de versneden asperges toe en laat nog 10 minuten koken.

Snij de gerookte zalm in fijne reepjes.

Haal de pan met asperges van het vuur, voeg de melk toe en mix de soep glad met een staafmixer.

Kruid met peper en zout en zet de pan weer op laag vuur. Voeg de zure room toe en warm de soep zachtjes op zonder te laten koken.

Schep de velouté van groene asperges in kommen, voeg de reepjes gerookte zalm toe en werk af met plukjes kervel.

Kruid met een draai van de pepermolen en serveer.

Ingrediënten - voor 4:500 g groene asperges1 kleine ui, 1 sjalot50 g boter20 g bloem4 sneetjes gerookte zalm1 dl melk1,5 dl zure room4 plukjes kervel voor de afwerkingBereidingswijze:Breek de houtige uiteinden van de groene asperges af. Kook de asperges 10 minuten in 1 liter kokend gezouten water. Giet af, maar vang het kookvocht op. Verfris de asperges onder koud stromend water en snij in stukken.Pel en snipper de ui en de sjalot. Smelt de boter in een grote pan. Fruit de ui en de sjalot 2 minuten al roerend. Meng er de bloem door en giet er al roerend het kookvocht van de asperges bij. Voeg ook de versneden asperges toe en laat nog 10 minuten koken.Snij de gerookte zalm in fijne reepjes.Haal de pan met asperges van het vuur, voeg de melk toe en mix de soep glad met een staafmixer. Kruid met peper en zout en zet de pan weer op laag vuur. Voeg de zure room toe en warm de soep zachtjes op zonder te laten koken.Schep de velouté van groene asperges in kommen, voeg de reepjes gerookte zalm toe en werk af met plukjes kervel. Kruid met een draai van de pepermolen en serveer.