Vanosjka (Tsjechisch vlechtbrood)

30 gr gist

30 gr gist

360 gr bloem (liefst bloem voor wit brood)

1,5 dl melk

1 ei

60 gr boter

60 gr suiker

1 theelepel zout

1/4 theelepel gemberpoeder

1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

1 theelepel geraspte citroenschil

4 eetlepels amandelschilfers

4 eetlepels rozijnen

1 eetlepel geraspte of gekonfijte sinaasappelschil

2 eetlepels halve amandelen

poedersuiker

Los de gist op in wat lauw water. Meng de bloem met de gist, de melk, het ei, de zachte boter, de suiker, het zout, het gemberpoeder, de nootmuskaat en de citroenschil tot een vast deeg. Kneed het deeg gedurende 20 minuten tot het glad en soepel is en niet meer aan de handen plakt. Bedek het met een doek en laat het op een tochtvrije plek rijzen tot het in volume verdubbeld is (minimaal 60 minuten).

Druk de lucht uit het deeg en bestrooi het met de amandelschilfers, de rozijnen, de sinaasappelschil en de halve amandelen. Kneed het deeg nog eens door en verdeel het in vier even grote stukken. Neem drie stukken en rol ze uit tot dikke touwen van 45 cm lang. Vlecht de touwen in elkaar en knijp de uiteinden goed samen. Leg de vlecht op een goed ingeoliede bakplaat.

Snijd het resterende stuk deeg in drie stukken en rol elk stuk uit tot een dunne sliert van 45 cm lang. Vlecht ook deze slierten in elkaar. Maak je vingers nat en bevochtig de onderkant van deze dunne vlecht. Leg de dunne vlecht mooi op de dikke vlecht en druk lichtjes aan. Knijp daarna de uiteinden van de dunne vlecht samen en stop ze onder de punten van de dikke vlecht.

Dek het brood losjes af met keukenfolie en laat het op een warme plek rijzen tot het nogmaals in volume verdubbeld is.

Bestrijk de bovenkant van het brood met de eierdooier (aangelengd met wat water) en schik er wat opzijgehouden amandelschilfers op. Bak het brood 45 minuten in een voorverwarmde oven van 225°C. Bestrooi het met poedersuiker terwijl het nog warm is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content