Uiengarbure

© Getty
Voor 2 liter
  • 6 uien
  • 1 preiwit
  • 1/2 tak bleekselderij
  • boter
  • 2 l blanke fond of gevogeltebouillon
  • peper en zout
  • kruidentuil (peterseliestengels, tijm en laurier)
  • een handvol vers wit broodkruim
Diablotins
  • 2 sneden toastbrood van 1/2 cm
  • boter
  • groentepulp uit de roerzeef
  • peper en zout
  • geraspte kaas
Bereiding
  1. Schil de uien en hak ze grof, samen met de prei en selderij. Stoof zacht in boter zonder te laten kleuren en overgiet met de fond of bouillon. Kruid met peper, zout en kruidentuil en laat zacht gaarkoken.
  2. Voeg het broodkruim toe en laat even doorkoken. Verwijder de kruidentuil en draai de soep door een roerzeef. Controleer de kruiding en giet door een puntzeef. Breng aan de kook, schuim af en monteer de uiengarbure met een klontje boter.

In een garbure is broodkruim het bindmiddel. Traditioneel worden bij dit soort pureesoep ‘diablotins’ geserveerd : getoaste stukken brood bedekt met groentepuree (die overblijft in de roerzeef na het roerzeven van de soep) of met een dikke kaassaus,bestrooid met geraspte kaas en nadien gegratineerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content