Tuinbonen met doperwtenscheuten en zoute ricotta

TUINBONEN, DOPERWTENSCHEUTEN, ZOUTE RICOTTA, p. 171

Een recept van de bekroonde kookboekenschrijver Nigel Slater.

Een recept van de bekroonde kookboekenschrijver Nigel Slater.

Voor 2 personen

500 g tuinbonen, in de peul gewogen

150 g kleine tomaten

Kleine bos peterselie

25 g doperwtenscheuten

Olijfolie, 4 eetlepels zoute ricotta, geraspt

Bereidingswijze

1. Breng een pan met water aan de kook, voeg een beetje zout toe en laat de tuinbonen hierin vier tot vijf minuten koken. Giet de bonen af en dompel ze meteen in ijswater. Druk grote bonen uit het grijsgroene vlies, laat de kleine zoals ze zijn.

2. Snijd elke tomaat in vier parten en doe ze in een kom. Pluk de peterselieblaadjes van de steeltjes en snijd zoveel blaadjes fijn dat je twee volle eetlepels hebt. Doe de peterselie met de tuinbonen en doperwtenscheuten bij de tomaten.

3. Maak de salade aan met een scheutje olijfolie en schep de ingrediënten om tot ze met een dun laagje olie zijn omhuld. Verdeel de salade over twee borden, strooi de zoute ricotta erover en serveer.

TIPS

Als je de doperwtenscheuten twintig minuten in een kom ijswater zet, worden ze springeriger.

Het resultaat van een eenvoudige salade zoals deze hangt volledig af van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. De bonen moeten jong en zoet zijn; de tomaten moeten uitgesproken van smaak zijn en nog knapperig in plaats van rijp en zacht. De vroege tomaten met hun groene blos zijn waarschijnlijk de beste keuze.

Ik zou aanraden feta te kiezen als de zoute ricotta niet verkrijgbaar is. Hij geeft de salade net dat benodigde vleugje zout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content