Trio van West-Vlaamse sprot

  • Moeilijkheid

Trio van West-Vlaamse sprot

Waterkerssoep met gerookte sprot en verse garnalen:

2 pijpajuintjes

45 g champignons

0,12 l olijfolie

0,75 l kippenbouillon

peper en zout

4 takjes dille

1 bosje waterkers

0,1 l room

150 g gerookte sprotfilet

100 g grijze garnalen

Rillettes van gerookte sprot:

8 filets gerookte sprot, voor rillettes

4 filets, als basis op de toast

0,1 l olijfolie

peper

zeste en sap van 1/8 limoen

1/2 rode boskoopappel

1 pijpajuin

meergranenbroodje

Gerookte sprotfilet met vijf kruiden en linzen:

1 kop rode linzen

1 kop blonde linzen

4 el gehakte platte peterselie

2 el gehakte verse koriander

2 tot 3 sprotfilets p.p.

10 g dille

10 g citroenmelisse

Droge kruiden voor het mengsel te vermalen in een blender:

2 g venkelzaadjes

2 g zwarte peper

2 g citroenpeper

2 g szechuanpeper

2 g koriander

Verder:

1 el suiker

1 dl yoghurt

scheutje olijfolie

Waterkerssoep met gerookte sprot en verse garnalen:

Snij de pijpajuintjes en champignons in brunoise en verwarm kort in olijfolie. Bevochtig met bouillon en kruid met peper en dille. Laat 12 minuten koken. Voeg gewassen en versneden waterkers toe en laat nog vijf minuten doorkoken. Mix, zeef en hou warm. Laat echter niet meer koken zodat de groene kleur bewaard blijft. Klop de room licht op. Leg reepjes sprot en garnalen op de bodem van een kleine kom. Giet de soep erover. Werk af met de opgeklopte room en een takje dille.

Rillettes van gerookte sprot:

Ontdoe de sprot van graten, velletjes en vetrandjes tot er alleen mooi vlees overblijft. Hak de filets grof en meng met olijfolie. Kruid met peper van de molen en bewaar een paar uur in de koelkast. Voeg daarna zeste en sap van 1/8 limoen toe (eventueel iets meer, naar smaak). Meng hierbij de brunoise van de halve appel met schil, en de fijngehakte pijpajuin. Bak een halfdikke meergranentoast in olijfolie. Leg op de toast een halve sprotfilet en daarop de rillettes.

Gerookte sprotfilet met vijf kruiden en linzen:

Spoel de linzen tot het water helder is. Kook ze al dente (5 min.). Laat afkoelen en meng de peterselie en verse koriander erdoor. Marineer de sprotjes ‘droog’: leg de filets met de velkant naar onder, smeer de helft van de met een mes gesneden dille en citroenmelisse erop, voeg hier de helft van het kruidenmengsel en 1 eetlepel suiker aan toe.

Plooi de filets dicht, wikkel ze in folie en bewaar ze twee uur in de koelkast. Haal daarna de kruiden weg, dip het vocht weg en bestrooi opnieuw met de rest van het kruidenmengsel. Maak een dikke ‘streep’ met de gemengde linzen (ter grootte van de toast met rillettes) en schik hierop de in stukjes gesneden sprot. Meng de frisse yoghurt met de resterende verse dille en citroenmelisse, een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. Giet de dressing over de bereiding en in het bord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content