20 g verse gist

3 dl lauw water

500 g wit broodmeel

1 tl zout

een klontje boter

2 el Provençaalse kruiden

Los de gist op in het water. Maak een hoopje van het meel, voeg het vocht toe en kneed het deeg 20 min. met de hand of 12 min. machinaal. Voeg tijdens het het kneden het zout en de boter toe. Laat het deeg na het kneden 30 min. rijzen onder een droge doek.

Verdeel het deeg nadien in porties en meng er de kruiden onder, maar kneed het deeg zeker niet opnieuw. Bol het deeg op en laat 10 min. rusten. Rol het deeg langwerpig uit en leg in een ingevette bakvorm. Laat het deeg nog 40 min. rijzen onder een droge doek. Draai de bakvorm tijdens het rijzen om, zodat het deeg zijn vorm behoudt.

Bak het brood daarna 40 min. in een voorverwarmde oven van 220° C. Plaats tijdens het bakken een bakplaat of rooster op de vorm. Het deeg moet tijdens het bakken in de vorm blijven. Pas tijdens de laatste 5 min. wordt de bakvorm verwijderd om het brood goed te laten uitbakken.

Bereidingstijd: 20' + 2 u. rijzen en bakken

20 g verse gist3 dl lauw water500 g wit broodmeel1 tl zouteen klontje boter2 el Provençaalse kruidenLos de gist op in het water. Maak een hoopje van het meel, voeg het vocht toe en kneed het deeg 20 min. met de hand of 12 min. machinaal. Voeg tijdens het het kneden het zout en de boter toe. Laat het deeg na het kneden 30 min. rijzen onder een droge doek.Verdeel het deeg nadien in porties en meng er de kruiden onder, maar kneed het deeg zeker niet opnieuw. Bol het deeg op en laat 10 min. rusten. Rol het deeg langwerpig uit en leg in een ingevette bakvorm. Laat het deeg nog 40 min. rijzen onder een droge doek. Draai de bakvorm tijdens het rijzen om, zodat het deeg zijn vorm behoudt. Bak het brood daarna 40 min. in een voorverwarmde oven van 220° C. Plaats tijdens het bakken een bakplaat of rooster op de vorm. Het deeg moet tijdens het bakken in de vorm blijven. Pas tijdens de laatste 5 min. wordt de bakvorm verwijderd om het brood goed te laten uitbakken.Bereidingstijd: 20' + 2 u. rijzen en bakken