Toast met ham, kaas en Leffe Blond

Beboterde toastjes met drie soorten Belgische ham en belegen kaas, type Oud Brugge.

Beboterde toastjes met drie soorten Belgische ham en belegen kaas, type Oud Brugge.

Parma-achtige rauwe gerijpte hammen (in België hebben we Ganda of Grega) moeten, net vóór gebruik, gesneden worden, anders oxideert het fijne vleesaroma zeer snel weg.

Met het mes uit de hand snijden is beter omdat snel draaiende cirkelmessen van de snijmachine een heel dun laagje verhit en snel ranzig wordend vet over de gehele plak uitsmeren.

Jambon d’Ardenne is iets helemaal anders. Deze ham wordt gemaakt op het Ardens plateau ten zuid-oosten van België en is altijd lichtjes gerookt. Het type ‘Cobourg’, een uitgebeend kernstuk van de achterham van het varken komt het meest voor en is zeer expressief en tegelijk fijn van smaak. Gekookte ham tenslotte is het best van een volwassen varken van ongeveer 120 kg. Men slacht nu echter dikwijls (helaas) op 100 kg. en dan is de ham wel vetarm maar ook wat droog.

De hier voorgestelde kaas is een kaas van geperst zuivel met een rijpingsduur in de buurt van 6 maanden zoals belegen Gouda: hij is dan nog goed te snijden en smaakt indringend smeuïg.

Laat de korst aan het brood: ze vormt een goede rand om vast te nemen. De korst heeft ook, tengevolge van het bruinen (de Maillardreactie van proteïnen met suiker) een interessante smaak die aan rijpe vruchten doet denken.

Toast het brood net vóór het opdienen zodat de Maillardgeur volop present is, laat even afkoelen en smeer er dan een laagje boter op: zo is het brood afgeschermd voor het beleg. Het is aangewezen om, voor elegante consumptie, toasten met ham en plakken kaas te verkleinen tot hapklare dimensies.

Biertip: Leffe Blond

De garnituur op de toast, zoals de Jambon d’Ardenne met de gerookte toets of de belegen kaas, is de traditionele begeleiding voor sterk nagegist bier zoals Leffe Blond. Dit bier wordt gemaakt met bleke mout maar ook met wat aromatische kleurmout in de grondstof waardoor er een zachte, gerookte, iets zoete toets ontstaat. Het is met 6,6 vol% alcohol voldoende volmondig om bij vele expressieve gerechten te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content