Tian van varkensschouder van hoevevarken, aubergines en ingekookt tomatensap

  • Moeilijkheid

Voor 8 personen:

een kleine varkensschouder met been

8 aubergines

8 rijpe tomaten

1 groen pepertje

12 uien

1 bol knoflook

1/2 l witte wijn

tijm

laurier

3 rode paprika’s

olijfolie

verse kruiden (bieslook, basilicum, gladbladige peterselie, muntblaadjes)

2 l kalfsfond

zout

peper

Laat in een grote braadslede met tamelijk hoge randen het vlees aan alle kanten kleuren in olijfolie. Schil intussen de groenten (met uitzondering van de aubergines) en versnijd ze grof. Hak ook de helft van de look grof. Voeg de groenten bij het vlees en stoof ze even aan. Braad in een oven van 170°. Voeg er na 10 minuten de wijn bij en de kalfsfond (of water) tot het vlees net onder staat. Kruid met grof zeezout en grofgemalen peper, tijm en laurier. Bedek met aluminiumfolie, zet weer in de oven (maximaal 160°) en laat anderhalf uur stoven. Draai het vlees af en toe om.

Snij intussen de aubergines in de lengte in plakken van een halve cm dik maar schil de vrucht niet. Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat met antiaanbaklaag, bestrijk ze met olijfolie en strooi er zout over. Bak ze 5-6 minuten voor in de oven bij 200° en zet opzij.

Haal de gare schouder uit de jus en snij het vlees in stukjes. Voeg er het groentegarnituur bij. Giet de jus in een steelpan, laat inkoken en breng op smaak. Meng het vlees met de groenten en de versgehakte kruiden. Bekleed nu een taartvorm met antiaanbaklaag met de aubergineplakken. Vul om en om met het vleesmengsel en de plakken aubergine.

Laat voor het opdienen de tian 20 minuten opwarmen au bain-marie en stort hem dan op een bakplaat. Bak nog gedurende 10 minuten in de oven bij 250° zodat de aubergines kleuren. Dien de ingekookte jus op in een sauskom en versnijd de tian zoals een taart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content