Tom-Yamsoep met vis en garnalen

© Getty

In Thailand wordt de hele dag door soep gegeten. Deze Tom-Yamsoep heeft een unieke smaak en wordt traditioneel geserveerd in een koperen vuurpot.

Voor 4 personen
  • 3/4 l kippenbouillon
  • 3 stengels citroengras (sereh), in stukjes van 0,5 cm gesneden
  • 3 citroenblaadjes (citrusblaadjes)
  • 8 rauwe, gepelde grote garnalen (scampi’s, langoustines)
  • 4 stukjes stevige vis (zeeduivel, zeetong, enz.)
  • 150 g champignons, gehalveerd
  • 5 verse kleine hete groene Spaanse pepers (of chilipasta)
  • 1 soeplepel fijngesneden koriander (steel en blad)
  • 3 of meer soeplepels limoensap
  • 1/2 eetlepel of meer vissaus
Bereiding
  1. Breng de bouillon aan de kook en voeg het citroengras, het fijngesnipperde citroenblad, de garnalen, de stukjes vis en de champignons toe. De pan na een paar minuten van het vuur nemen en de overige ingrediënten door de soep roeren.
  2. Laat de soep 5 minuten staan, proef of ze verder op smaak moet worden gebracht met extra limoensap, vissaus of versneden pepertjes (de pepersmaak en het zuur en zout moeten goed in balans zijn). Leg op het laatste moment enkele blaadjes koriander op de Tom-Yamsoep.

In Thailand wordt overal en de hele dag door soep gegeten. De koninklijke Tom-Yamsoep heeft een unieke smaak en wordt meestal op tafel gebracht in een met houtskool verwarmde koperen vuurpot. Terwijl men de vis en garnalen eruit vist, kookt de soep voort en geurt almaar intenser naar citroengras en verse chilipeper. Onmisbare ingrediënten zijn citroengras, citroenblad, koriander en vissaus (of nam pla).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content