Terrine van Baskische ham en schapenkaas

© Getty
Terrine
  • 400 g Bayonne of Baskische ham in plakken van 1,5 mm
  • 500 g matig belegen schapenkaas in plakken van 2 mm
  • 1 à 2 el piment d’espelette
  • 50 g witte bloem
Salade
  • 8 handjes wintersla (veldsla, witloof, wilde cichorei, krulandijvie)
Vinaigrette
  • 2 dl balsamicoazijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • peper
Bereiding
  1. Bekleed een terrine (maximaal 20 cm lang) met plasticfolie en laat voldoende over de randen hangen om er straks de terrine mee af te dekken. Vermeng de olie en de espelettepeper.
  2. Leg een grondlaag van kaas en borstel er wat van de pikante olie over. Vul vervolgens de terrine met afwisselend een laag ham en een laag schapenkaas. Daarvoor zijn 20 tot 25 lagen nodig. Dek af met de folie en druk goed aan met de handpalmen. Laat 12 uur rusten in de koelkast.
  3. Haal de terrine uit de vorm en snij ze met een scherp mes in plakken van 8 mm tot 1 cm dik. Bepoeder beide kanten van elke plak licht met witte bloem.
  4. Laat de azijn in een steelpannetje inkoken tot de dikte van karamel. Meng een vinaigrette van zout, peper, olijfolie en ingekookte azijn.
  5. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag, borstel wat olijfolie over de bodem en laat elke plak aan beide kanten kleuren gedurende 15 seconden.
  6. Leg op een bord. Versier met de zorgvuldig gewassen sla. Sprenkel er wat vinaigrette over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content