Ingrediënten

Voor 1 terrine van 1,2 l

  • 2 komkommers
  • zout

VOOR DE GROENE ROOM

  • 350 g verse kaas
  • 1/2 komkommer
  • versgemalen peper en zout
  • 1 snuifje suiker
  • 1 el dille, fijngehakt
  • 3 blaadjes gelatine
  • 150 g stijfgeklopte room

VOOR DE PAPRIKAROOM

  • 350 g verse kaas
  • 100 g gegrilde paprika's (bokaal), uitgelekt
  • versgemalen peper en zout
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 el waterkers
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 3 blaadjes gelatine
  • 150 g stijfgeklopte room

Bereiding

  1. Bekleed een terrineschaal of een cakevorm met plasticfolie. Was de komkommers en schaaf ze in de lengte in dunne sneden. Sla daarbij het centrale deel met de zaden over. Leg de sneden komkommer naast elkaar op een bakplaat en kruid ze met zout. Laat 5 minuten trekken en bekleed er dan de vorm mee. Leg de sneden komkommer daarbij dwars en overlappend in de vorm, en zorg dat ze wat over de randen hangen.
  2. Maak de groene room. Leg de verse kaas in een mengkom en roer hem glad. Was de halve komkommer, snij hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn en pureer het dan. Meng de puree door de opgeklopte kaas. Kruid met peper en zout en voeg de suiker en de dille toe. Laat de gelatine weken in een beetje koud water, knijp hem uit en leg hem in een kookpan. Verwarm samen met 3 à 4 eetlepels van de verse kaas met komkommer en laat zo de gelatine oplossen. Zet van het vuur en voeg de rest van het kaasmengsel toe. Spatel er ook de helft van de stijfgeklopte room door. Schep de helft van dit mengsel in de terrinevorm en zet 15 minuten in de koelkast. Maak nu de paprikaroom.
  3. Schep de verse kaas in een mengkom en roer hem glad. Hak de paprika's fijn en voeg ze toe. Kruid met peper en zout. Voeg het paprikapoeder, de cayennepeper, de waterkers en de peterselie toe. Laat de gelatine weken in een beetje koud water, knijp hem uit en leg hem in een kookpan. Voeg 3 à 4 eetlepels van het kaasmengsel toe en verwarm al roerend tot de gelatine opgelost is. Haal van het vuur en meng met de rest van het kaasmengsel. Spatel er de rest van de stijfgeklopte room door en lepel de helft van dit mengsel over de groene room. Zet opnieuw 15 minuten in de koelkast.
  4. Herhaal met nog een laag groene room, 15 minuten koelkast, een laatste laag paprikaroom en nog eens 15 minuten in de koelkast.
  5. Plooi de overhangende sneden komkommer over de terrine en dek af met plasticfolie. Zet 4 uur in de koelkast.
  6. Om te serveren: kantel de terrine op een schaal en snij in sneetjes.
Voor 1 terrine van 1,2 lVOOR DE GROENE ROOM VOOR DE PAPRIKAROOM