Tarte tatin

  • Moeilijkheid

13 appels (Franse Golden Delicious)

2 handen suiker

kaneelpoeder

75 g boter, in klontjes

een scheutje calvados

vanille-ijs of dikke zure room

250 g bladerdeeg

een dikke steelpan met hoge rand die ook in de oven kan (van gietijzer)

De appels schillen, in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. De pan insmeren met een klontje boter. De appelkwartjes op hun zijkant in de pan schikken tot ze vastzitten en cirkels vormen. Bestrooien met kaneel en suiker. Bedekken met meer appelkwartjes, gelegd met de rug naar boven. Op het vuur zetten en de appels laten koken in de siroop die ontstaat. De pan van het vuur halen wanneer de karamelbubbels kleiner worden. De inhoud in de pan laten afkoelen en bedekken met uitgerold en met een vork doorprikt bladerdeeg (het prikken dient om het stijgen van het deeg te voorkomen). De pan in een hete oven zetten en de tarte tatin bakken. De taart laten afkoelen. Om de tarte tatin uit de pan te halen, zet men de pan kort op groot vuur. Een schotel omgekeerd over de pan leggen, en pan en schotel draaien. Besprenkelen met opgewarmde calvados, flamberen en de vlammende tarte tatin serveren. Bij de appeltaart komt een bolletje ijs of dikke zure room.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content