Tarte tatin van speltbladerdeeg met vanilleroomijs

Voor 4 à 8 taartjes

Voor 4 à 8 taartjes

8 jonagolds, geschild, ontdaan van het klokhuis, in 8 stukken

150 g suiker, 50 g boter

4 rondjes speltbladerdeeg (15 cm)

roomijs, 200 g room, 300 g melk

125 g eierdooiers, 75 g suiker

zaadjes uit 3 vanillepeulen

1 gelatineblad, max. 15 minuten in ijswater geweekt

Materiaal:

4 ronde taartvormen of ovenvaste pannetjes (15 cm)

Bereidingswijze:

Roomijs: breng room, melk en vanille aan de kook. Klop de eierdooiers op met de suiker, giet 1/4 van het roommengsel erbij. Roer goed, voeg er de rest bij. Doe alles terug in de pan, warm al roerend met een spatel op laag vuur op, tot het mengsel zo’n 82 °C warm is. Het moet dik genoeg zijn om de rug van een houten lepel met een laagje te bedekken. Voeg de gelatine toe, laat die oplossen. Giet door een zeef en laat afkoelen. Draai er in een ijsmachine roomijs van.

Vet 4 taartvormen in met wat boter. Bekleed ze met bakpapier, zet opzij. Verhit 100 g suiker met 50 g boter al roerend in een grote pan, tot ze een diepe karamelkleur hebben. Verdeel de karamel over de 4 taartvormen.

Verhit 50 g suiker in een grote pan tot hij diep goudbruin kleurt, voeg de appels toe, bak ze snel lichtbruin. Verdeel de appels gelijk over de 4 taartvormen. Laat afkoelen, bedek met bladerdeeg. Zet in de koelkast.

Wij bakken onze tarte tatin aan de rand van de houtoven, maar je kunt hem thuis ca. 15 minuten bakken op 220°C, tot het deeg goudbruin is. Draai de taart om op een schotel. Schep er een lepel vanilleroomijs op.

(Uit: De Superette Kookboek, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content