Sushi-donuts

RIJST

RIJST

350 g sushirijst

2 tl rijstazijn

2 tl suiker

1 tl zout

BELEG

200 g gerookte ham in flinterdunne plakjes

100 g verse tonijn

2 avocado’s

zout

1/2 komkommer

4 radijsjes

1 el olie

2 el wit sesamzaad

2 el zwart sesamzaad

PONZUSAUS

1 limoen

3 el sojasaus

1 tl dashipoeder (zakje, toko)

1 tl rijstazijn

1 tl mirin

gesnipperde lente-uitjes

Kook de rijst met twee delen water in een pan of rijstkoker volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen de rijstazijn met de suiker en het zout in een pannetje en roer tot ze zijn opgelost. Schep de gekookte rijst om met dit warme azijnmengsel en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.

Snij intussen de ham in reepjes van circa 2 cm breed. Snij de tonijn in flinterdunne plakjes en dan in reepjes (dit lukt het beste als je de tonijn eerst even in de diepvries legt). Halveer en schil de avocado’s en verwijder de pitten. Snij de avocado’s in dunne plakjes. Snij de komkommer in de lengte doormidden, schraap het zaad uit de kern en trek er met een dunschiller lange linten van. Snij de radijsjes in flinterdunne plakjes.

Vet een donutvorm in met olie en druk de afgekoelde rijst in de vormen. Wip de rijstdonuts eruit en omwikkel, beleg en garneer ze naar wens met ham, tonijn, komkommer, radijs en sesamzaad.

Pers voor de ponzusaus de limoen uit en roer de overige ingrediënten erdoor.

TIP Voor dit recept heb je een donutbakvorm nodig. Als je een siliconenvorm gebruikt, wip je de rijstdonuts er makkelijk weer uit.

Uit: ‘Wrap ‘n’ Roll’ van Karin Stöttinger, uitg. Forte Culinair, 19,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content