Stollen

Christmas stollen slices with cranberry with icing sugar isolated on white © Ondersteunend algemeen beeld dat geen deel uitmaakt van het recept.

Zo’n stol met onder meer amandelspijs en rozijnen kan altijd iedereen bekoren. Vooral in de kersttijd is het een klassieker.

Voor 8 personen:

100 g gekonfijte citrusschilletjes

50 g witte amandelen

150 g rozijnen en krenten

6 el bruine rum

raspel van 1 sinaasappel en 1 citroen

1/2 kg wit broodmeel

1 tl zout

1 zakje gedroogde gist

125 g boter

50 g suiker

1 ei

2,5 dl lauwe melk

25 g gekonfijte kersen, gehakt

200 g marsepein

Hak de schilletjes fijn. Doe ze in een kom met de amandelen, vruchten, rum en citrusrasp. Laat een nacht weken. Doe de bloem, het zout en de gist in een grote kom. Wrijf 100 g boter door de bloem tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan de suiker toe. Meng het ei met de melk en voeg dit toe aan de bloem. Kneed tot een glad deeg: 10 minuten. Doe het in een ingevette kom, dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats. Kneed het deeg enkele minuten en voeg de geweekte vruchten toe. Voeg eventueel bloem toe als het deeg te kleverig wordt. Vorm een worst van het deeg van 30 cm x 20 cm. Laat de rest van de boter smelten en bestrijk er het deeg mee. Verdeel de kersen over het deeg. Maak een worst van de marsepein en leg die op het deeg. Vouw de ene helft van het deeg over de andere en leg het op een ingevette bakplaat. Dek af en laat 1 uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het brood gedurende 30 minuten en bestrijk het met gesmolten boter alvorens het op te dienen.

Bereidingstijd: 3 uur + 1 nacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content