Steak met Provençaalse kruiden (Steak Bonne-maman)

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van het recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Een recept van Pieter van Doveren

Voor 4 personen

1 kg superbiefstuk (b.v. chateaubriand, dikte minimum 10 cm)

Provençaalse kruiden

1 liter olijfolie

2 dl verse room

een bosje peterselie

12 mooie, gelijkvormige aardappelen (Nicola’s)

peper en zout

zilverpapier

boter

Bereiding

1. Marineer het vlees in olijfolie en overgiet met Provençaalse kruiden. Het vlees moet onderstaan in de olijfolie. Doe dit minimum vijf uur op voorhand.

2. Schil de aardappelen en rol de rauwe aardappelen in een diep bord met zout en peper. Klop de kruiden een weinig af. Smeer zilverpapier met een laag boter in. Pak de aardappelen in dit zilverpapier in, leg op een bakplaat en zet zo’n 30 minuten in een oven van 220 C (naargelang de dikte van de aardappelen). Prik om te voelen of ze gaar zijn.

3. Neem het vlees uit de marinade en leg op een bakplaat. Het vlees dient royaal bedekt te zijn met Provençaalse kruiden. Bak het vlees onder de grill tot een binnentemperatuur van 40 °C (= saignant). De gaartijd is afhankelijk van de dikte (reken op zo’n 15 minuten per kant in een oven van 200 °C.).

4. Doe de room in een steelpan, breng aan de kook en laat gedeeltelijk inkoken. Kruid met peper en zout en voeg op het laatste moment de gehakte peterselie toe. Snijd het vlees in lange repen. Schik twee sneden op ieder bord met twee aardappelen en overgiet een gedeelte van het vlees met ruim saus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content