Spruitentimbaal

  • Moeilijkheid

Nodig voor vier :

1 kg spruiten

arachideolie

4 individuele vormpjes of 1 soufflévorm

50 g paneermeel

50 g fijngehakte uien

5 eetlepel boter

nootmuskaat

witte peper

zout

50 g geraspte gruyèrekaas

5 eieren

2 1/2 dl melk

De spruiten schoonmaken, kort koken en klein snijden. De oven verwarmen tot 165° C. De vorm(en) invetten met olie. Strooi wat broodkruim in de vorm(en) en beweeg ze heen en weer, zodat de volledige binnenkant met broodkruim wordt bedekt. Schud het teveel weg.

Smoor de versnipperde uien in een eetlepel boter onder deksel zacht en glazig. Schep de uien in een kom. Voeg peper, zout, nootmuskaat, kaas en broodkruim toe. Klop de eieren door dit mengsel. Breng de melk met 4 eetlepels boter aan de kook. Klop de hete melk in een dun straaltje door het eiermengsel en voeg de klein gesneden spruiten toe. De vulling in de vorm gieten. Zet de vorm in een pan met kokend water. Zet de pan in de onderste helft van de voorverwarmde oven. Regel de temperatuur zo dat het water tegen het kookpunt blijft en laat de timbaal gaar worden (30 tot 40 minuten, afhankelijk van het formaat, een breinaald moet er schoon uitkomen). Neem de vorm(en) uit de pan en laat alles 5 minuten rusten. Maak de inhoud van de vorm los door met een mes langs de binnenkant te gaan. Stort de timbaal op een voorverwarmde schaal en giet rondom saus (mousselinesaus of een béchamelsaus met kaas of tuinkruiden).

Deze bereiding kan men in een grote soufflévorm of in individuele timbaalvormpjes klaarmaken. De spruitjestimbaal kan worden opgediend als een zelfstandig lunchgerecht of als begeleiding van gebakken kalfsvlees of kip.

De bereide timbaal kan men in het warmwaterbad lange tijd warm houden. Op voorhand bereide timbalen zijn makkelijk terug op te warmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content