Madrileense stoofpot

Spaans stoofpotje. Nodig voor vier personen:

300 kikkererwten

300 g mager rundstoofvlees

1 kippenborst

70 g mager spek

75 g ham

1 chorizoworst

2 mergpijpen

2 wortels

1 ui doorprikt met 3 kruidnagels

4 wit van prei

4 raapjes

4 aardappelen

Voor de vleeskroketten :

250 g gehakt van varken en kalf

1 ei

1 teentje knoflook

1 takje peterselie

zout

peper

paneermeel

Voor de tomatensaus:

1 blik tomaten

suiker

komijnzaad

zout

Voor de kool:

1/2 witte kool

zout

suiker

1 koffielepel paprikapoeder

1 teentje knoflook

Voor de soep:

de bouillon van de stoofpot

100 g vermicelli

4 blaadjes munt

De kikkererwten een dag en een nacht in koud water weken. In de morgen giet men 3 liter water in een grote pan. Mager stoofvlees, ham, twee mergpijpen en mager spek in de pan doen en het water aan de kook brengen. Het schuim verwijderen. De kikkererwten in een dunne linnen doek doen, afbinden en samen met de kippenborst, de schoongemaakte preien, wortels, ui en raapjes toevoegen. De pan afdekken en alles anderhalf uur zachtjes laten pruttelen. De kooktijd van de bonen controleren en zout, chorizo en geschilde en op maat gesneden aardappelen in de pan doen. Onder gesloten deksel verder laten pruttelen. Ondertussen de kroketten bereiden. Het gehakt vermengen met de geperste knoflook, gehakte peterselie, het losgeklopte ei, een lepel paneermeel, peper en zout. Het gekruide gehakt tot kroketten vormen, in de paneermeel rollen en een halfuur in de bouillon van de stoofpot koken of in een pannetje met wat olie bakken. De tomatensaus bereiden. De inhoud van een blik tomaten aan de kook brengen en kruiden met zout, suiker en gevijzeld komijnzaad. De ingekookte tomatensaus zeven en opdienen bij de groenten. De kool koken in kokend water, waaraan zout en een lepel suiker is toegevoegd. De kool laten uitlekken en versnijden. Een teentje knoflook persen en in een scheut olie fruiten. De pan van het vuur halen en een koffielepel paprikapoeder al roerende toevoegen. De pan terug op het vuur plaatsen en de versneden kool in de gekruide olie fruiten. Het kookvocht van de stoofpot scheiden van vlees en groenten, zeven en met vermicelli en enkele blaadjes munt als soep opdienen. Het vlees versnijden, de merg uit de beenderen halen en met de kroketten en de groenten in warme borden opdienen. De warme tomatensaus afzonderlijk serveren bij het Spaanse stoofpotje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content