Voor 4 personen:
1/2 kg rijpe pompoen, geschild en in stukjes
1 ui
2 takken uit het hart van witte selder
1 preiwit
1 l bouillon
1/2 teentje look
25 g havervlokken
100 g boter
1 el sesamzaad
1/2 botje bieslook
250 g slagroom
1 blad gelatine
peper en zout
enkele druppels citroen
De in stukken gesneden ui, prei en selder stoven in wat boter zonder te kleuren. De pompoen toevoegen met de look. Bouillon bijdoen, afdekken en een half uur zacht laten koken. Havervlokken in de soep strooien, mengen, en nog 15 minuten verder laten koken. De soep mixen met 50 g boter en fijn zeven. Op smaak brengen. Het bieslook tot sap cutteren (of mixen) met 100 g room waarin 1 geweekt blaadje gelatine is opgelost. Kruiden met peper en zout en enkele druppels citroen. Laten afkoelen tot vlak voor het opstijven en mengen met 150 g luchtig opgeklopte slagroom. In een kommetje afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. De sesamzaadjes roosteren in een antikleefpan. laten afkoelen. De hete soep in een mooi kopje schenken en hierop met 2 theelepels een kleine quenelle van de bieslookroom scheppen. Sesamzaadjes erover strooien en meteen opdienen.
Recept: Robert en Anne Wickerhoff – Gent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier