Sint-jakobsnoten met prei

Dit is een ondersteunend algemeen beeld dat geen deel uitmaakt van het recept.
  • Moeilijkheid

Bij dit fijne en smaakvolle voorgerecht hoort een grote witte wijn: een Duitse Riesling Spätlese, een Pessac-Léognan (Graves), een Puligny-Montrachet of een Vernaccia di San Gimignano.

Voor 6 personen

30 sint-jakobsnoten (met koraal)

6 preiwitten

3 dl witte wijn

3 dl groentebouillon

5 eierdooiers

1 bosje bieslook

75 g boter

takjes kervel

zout

peper

Bereiding

1. Maak de preiwitten schoon en snijd ze in schuine stukken. Leg ze in het mandje van een stoomkoker, kruid met peper en zout en laat ze 25 minuten stomen. Laat de witte wijn met de groentebouillon tot de helft inkoken. Doe de eierdooiers met 4 eetlepels water en wat zout in een kom en klop ze schuimig op.

2. Plaats de kom in een warmwaterbad (het water moet trillen, niet koken). Blijf de eierdooiers opkloppen en werk er beetje bij beetje het ingekookte wijn-bouillonmengsel onder. Blijf kloppen tot de saus vrij dik, schuimig en zijdeachtig is. Voeg het gehakte bieslook toe en houd de saus warm in het warmwaterbad.

3. Laat de boter smelten in een koekenpan met antikleeflaag. Bak de sint-jakobsnoten gedurende 2 minuten aan elke zijde. Kruid ze met peper en zout. Giet een bodempje saus in diepe borden.

4. Schik vijf sint-jakobsnoten in een rozetvorm en leg stukken prei in het midden van het rozet. Versier met kervel en dien op.

Zelfs in hun feestelijke gerechten verwerken de Russen vaak ‘boerengroenten’: dikke staafjes rode biet, stukken wortel of repen witte kool.

Gebruik je diepgevroren sint-jakobsnoten, kies dan voor grote formaten.

Hier hoort een grote witte wijn bij: een Duitse Riesling Spätlese, een Pessac-Léognan (Graves), een Puligny-Montrachet of een Vernaccia di San Gimignano.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content