Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg bloemkool
  • 400 gr rundergehakt
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 200 ml rundvleesbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagelen
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Kook de bloemkool gaar in water met zout. Giet af en stamp er een fijne puree van. Je kunt de puree eventueel wat smeuïger maken met een scheutje melk of een klontje roomboter. Breng de puree op smaak met peper, zout en eensnuf nootmuskaat. Zet apart.
  3. Pel en snipper de uien en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en verhit dit kort. Voeg het gehakt toe en bak dit mee. Breng het op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Was de wortel en de prei en snijd deze in plakjes. Voeg dit bij het gehakt en bak kort mee.Voeg nu de bouillon, de laurier en kruidnagelen toe en laat het geheel op een zacht vuur zo'n 20 minuten stoven. Vis de kruidnagelen en laurier uit het gehakt.
  5. Verdeel het gehaktmengsel over een ovenschaal. Verdeel de bloemkoolpuree eroverheen. Garneer de ovenschotel met de geraspte kaas.
  6. Bak de Shepherd's pie in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden. De ovenschotel is klaar als het kaaslaagje lekker krokant is.
  7. Liever voedselzandloperproof? Gebruik dan kipgehakt in plaatsvan rund.

Uit: Feel Good Food, Pauline Weuring (Prometheus, 19,95 euro)

Voor 4 personen