Semifreddo van limoen met olijfolie en vanille

  • Moeilijkheid

Voor 4:

400 g kristalsuiker

1 l limoensap

1 l water

10 eieren, alleen het wit

15 g gelatine

200 g opgeklopte room

1 limoen

50 g zachte, fruitige olijfolie

1 vanillestok

shisoblad

frambozen en blauwe (of andere) bessen

50 g poedersuiker

1 el zeer fijngesneden julienne van limoenschil, kort gekookt in suikersiroop

4 ronde stalen vormen (Ã~ 5 cm, hoog 6 cm)

Limoen-amandelkoek:

200 g kristalsuiker

75 g bloem

75 g zachte boter

75 g amandelpoeder

sap van een limoen

geraspte limoenschil

Plaats de lege ringen in de diepvriezer. Bereid de koeken: meng suiker, bloem en amandelpoeder, en roer onder het beslag de zachte boter, het sap van de limoen en de geraspte limoenschil. Smeer het beslag uit op bakpapier, druk lichtjes plat met een vochtige vork. Bak lichtbruin in een oven van 170° C. (zo’n 5 minuten). Haal de koek uit de oven en snij 8 vormen uit.

Bereid een siroop: meng 300 g kristalsuiker, Â1/2 liter limoensap en Â1/2 liter water en laat inkoken tot een dikke siroop. Hou aan de kook en controleer de temperatuur met een thermometer: klop bij 110°C het wit van de eieren tot sneeuw. Controleer opnieuw de temperatuur van de siroop en voeg deze bij 121° C. straalsgewijs en al kloppend toe aan de eisneeuw. Blijf kloppen tot de Italiaanse meringue koud is.

Week de gelatine voor in koud water. Meng Â1/2 liter limoensap, 100 g suiker en Â1/2 liter water en warm op. Knijp de gelatine uit en los op in de suikersiroop. Laat het mengsel koelen tot het ‘hangend’ is (begin van binding). Klop 200 g room stijf. Meng de room met een spatel met de eisneeuw. Meng daarna met een spatel met de suiker-gelatinesiroop. Voeg de helft van de julienne van limoenschil toe. Verdeel het beslag voor de semifreddo over de diepgevroren vormen en zet alles 5 uur in de diepvriezer. Snij de vanillestok in de lengte open en laat 5 uur marineren in 50 g olijfolie.

Besprenkel de bordspiegels met vanille-olijfolie en zet de gevulde ringen in het midden. Verwijder de ringen en versier met koek, shiso en in olijfolie gefrituurde reepjes geblancheerde limoenschil. Leg enkele rode bessen rond de semifreddo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content