Schuitjes met gemarineerde zalm

Voor 4:

Voor 4:

1 dik stuk zalmfilet (zo’n 150 g, met vel)

50 g zout

50 g suiker

1 theelepel mosterdzaadjes

zwarte peper van de molen

1 bosje verse dille

2 kroppen witloof

2 eetlepels zalm- of foreleitjes.

Voor de saus:

1 dl mayonaise

1 eetlepel witte-wijnazijn

2 eetlepels droge sherry

het sap van 1/2 citroen

2 eetlepels soyasaus

peper

zout

Meng het zout met de suiker, de mosterdzaadjes en wat peper. Hak de dille grof. Strijk het zoutmengsel uit over de vis en leg er het grootste deel van de dille over. Wikkel de zalm in plastic folie en leg er een gewicht op. Laat 48 uur marineren in de koelkast. Haal de vis uit de folie,verwijder het vocht en de dille en snijd de zalm in blokjes. Haal de kern uit de kroppen witloof en de blaadjes van elkaar. Snijd de mooiste blaadjes bij.

Meng alle ingrediënten voor de saus tot een glad mengsel. Proef en kruid desgewenst bij met peper en zout. Schik een stukje gemarineerde zalm in elk witloofblaadje. Schep er wat viseitjes bovenop. Garneer met de rest van de dille en eventueel een eetbaar bloempje. Verdeel de schuitjes over borden of schaaltjes en schep wat saus naast of tussen de hapjes.

Succestips

U kunt deze bereiding ook als aperitiefhap serveren en vervolgens kiezen voor witloofsoep als voorgerecht. Andere eigentijdse vullingen voor witloofschuitjes: pestosaus, gewokte groentjes, gebakken spekjes met brokjes fetakaas, minikroketjes…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content