Nodig voor vier :
500 g groene asperges (eventueel te vervangen door witte)
200 g rauwe, gepelde langoustinestaartjes
200 g schoongemaakte wijde mantels
1 afgestreken soeplepel fijngehakte knoflook
1 afgestreken soeplepel fijngehakte of geraspte gember
50 g lenteuitjes, in stukken van 3 cm gesneden
20 g olijfolie van koude persing
boter (facultatief)
20 g witte sojasaus of vissaus („nam plaa” uit de oosterse winkel)
40 g oestersaus (uit de oosterse winkel)
peper en zout
1/2 l groentebouillon
De asperges beetgaar koken in groentebouillon, vervolgens verfrissen onder koud water en laten uitlekken. Wrijf de rauwe schelpdieren en de langoustines in met fijngehakte knoflook, gember, peper en zout. Een scheut olijfolie verwarmen in een wok of andere bakpan en de wijde mantels en langoustines kort bakken. Draai het vuur lager en voeg de lenteuitjes, oestersaus en sojasaus toe. De asperges in stukken van 5 cm snijden en bij de zeevruchten doen. Boter en olijfolie naar smaak toevoegen.
Wijde mantels (Chlamys opercularis) worden door onze vissers ook wel queenie genoemd en zijn, zoals de grotere jakobsschelpen, familie van de Pectinidae of kamschelpachtigen. Kleinere soorten van deze karakteristieke Shell-schelpen zijn bonte mantel en Noordelijke kamschelp.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier