Voor 4 personen

Voor de salade

1 kleine pompoen, gehalveerd en leeggehaald

4 tenen look, gepeld en gehalveerd

2 el olijfolie

Peper en zout

125 g pecannoten

1 peer

2 stronkjes witloof

100 g harde, gerijpte geitenkaas

Voor de dressing

Sap van 1 citroen

Sap van 1/2 sinaasappel

1 el mosterd

1 el esdoornsiroop

125 ml goede olijfolie

Peper en zout

Eventueel een snuifje gerookt paprikapoeder

Voor de afwerking

Zeste van 1 sinaasappel

Handvol kervel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in plakjes. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie, voeg de look erbij en hussel even door elkaar zodat alle stukjes pompoen en look bedekt zijn met olie. Kruid met peper en zout. Rooster 20 à 25 minuten tot de pompoen zacht is en bruine randjes krijgt.

Wanneer de pompoen uit de oven komt, mogen de pecannoten erin. Leg ze op een bakplaat en rooster ze 5 à 10 minuten tot ze iets donkerder worden en beginnen te geuren. Laat afkoelen.

Halveer het witloof in de lengte, snijd eventueel de harde kern eruit en snijd elke helft in de lengte fijn. Snijd de peer in vieren, snijd het klokhuis eruit en snijd in de lengte in fijne plakjes. Schaaf de harde kaas in fijne plakjes. Hak de pecannoten grof.

Maak de dressing door het citrussap te mengen met de mosterd en de esdoornsiroop. Voeg er al kloppend de olie aan toe zodat je een gebonden vinaigrette krijgt. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een snuifje gerookt paprikapoeder toe als je dat lekker vindt. Overdrijf niet, want deze smaak kan al snel overheersen.

Stel de salade samen door de pompoen op een schaal te schikken en hierover het witloof, de peer, de kaas en de pecannoten te verdelen. Besprenkel met de dressing en werk af met de zeste en de kervel.

Voor de tafelstyling van het recept werd er gewerkt met de volgende merken:

  • smaragd groen dienblad: Notre Monde
  • champagneglas op dikke voet en champagnecoupe: Piet Boon bij Serax
  • gegraveerd champagneglas en gegraveerde champagnecoupe: Nachtmann bij Mezzanino
  • water- en wijnglas: Iitala
  • kleine kommetje in bladvorm: Bordalo Pineiro bij Arket
  • houten lepeltje: H&M Home
  • houten onderbord en houten broodbordje: Dille & Kamille
  • groene mok en rood keramieken kopje: H&M Home
  • botermes en vorkje: Merci voor Serax
  • bestek: Merci by Serax
  • keramieken bord en dessertbord: Graanmarkt 13
  • glazen oliepull: Serax
  • glazen bordjes: Iitala
  • grote slakom in bladvorm: Bordalo Pineiro bij Arket
  • slabestek: Alessi
  • stervormige kopekleurige kandelaar: H&M Home
  • rode tafelkaar: Spaas
  • bestek met hoekige greep: Koichi Futatsumata voor Valerie Objects
  • glazen theelichtje met retrolook: van Uytsel
  • alle tafellinnen: H&M Home