Salade van geroosterde pompoen, met witloof, geitenkaas en gebrande pecannoten

De geroosterde pompoen maakt deze salade geschikt voor koudere temperaturen. De pecannoten zorgen voor een aangename crunch en diepe smaak. Ook lekker met een stukje krokant gebakken spek of schijfjes zwarte pens.

Voor 4 personen
  • 1 kleine pompoen, gehalveerd en leeggehaald
  • 4 tenen look, gepeld en gehalveerd
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 125 g pecannoten
  • 1 peer
  • 2 stronkjes witloof
  • 100 g harde, gerijpte geitenkaas
Dressing
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 1 el mosterd
  • 1 el esdoornsiroop
  • 125 ml goede olijfolie
  • peper en zout
  • eventueel een snuifje gerookt paprikapoeder
Afwerking
  • zeste van 1 sinaasappel
  • handvol kervel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 Ā°C. Snijd de pompoen in plakjes. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie, voeg de look erbij en hussel even door elkaar zodat alle stukjes pompoen en look bedekt zijn met olie. Kruid met peper en zout. Rooster 20 Ć  25 minuten tot de pompoen zacht is en bruine randjes krijgt.
  2. Wanneer de pompoen uit de oven komt, mogen de pecannoten erin. Leg ze op een bakplaat en rooster ze 5 Ć  10 minuten tot ze iets donkerder worden en beginnen te geuren. Laat afkoelen.
  3. Halveer het witloof in de lengte, snijd eventueel de harde kern eruit en snijd elke helft in de lengte fijn. Snijd de peer in vieren, snijd het klokhuis eruit en snijd in de lengte in fijne plakjes. Schaaf de harde kaas in fijne plakjes. Hak de pecannoten grof.
  4. Maak de dressing door het citrussap te mengen met de mosterd en de esdoornsiroop. Voeg er al kloppend de olie aan toe zodat je een gebonden vinaigrette krijgt. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een snuifje gerookt paprikapoeder toe als je dat lekker vindt. Overdrijf niet, want deze smaak kan al snel overheersen.
  5. Stel de salade samen door de geroosterde pompoen op een schaal te schikken en hierover het witloof, de peer, de kaas en de pecannoten te verdelen. Besprenkel met de dressing en werk af met de zeste en de kervel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content