Salade van gemarineerde en gebakken tonijn met gekookte tarwe en paprika

Voor 4:

Voor 4:

400 g tonijn

olijfolie

2 kleine pijlinktvissen (±100 g in totaal)

peper en zout

150 g gepelde tarwe

1/2 rode paprika

1/2 gele paprika

Voor de marinade:

1 el honing

2 el zoute sojasaus

snuif kerriepoeder

mespunt chilipasta

sap van 1 limoen

Voor de salade:

wat ijsbergsla

1 fijngehakte sjalot

enkele blaadjes raketsla

wat fijngehakte koriander

1 el balsamicoazijn

2 el olijfolie

1 el sojasaus

peper en zout

Meng de ingrediënten voor de marinade. Wrijf de tonijn in met de marinade, dek af en laat 2 uur marineren. Bak nadien langs alle kanten dicht in olijfolie, snij in plakken van 5 mm dik. Kruid de pijlinktvis met peper en zout, bak kort langs alle kanten aan in olijfolie. Zet de tarwe op in lichtgezouten koud water, kook gaar in 90 minuten, giet af en spoel onder koud stromend water. Pel de paprika’s en snij het vruchtvlees in fijne brunoise (dobbelstenen). Meng de ingrediënten voor de salade en kruid royaal met peper en zout. Vul er de pijlinktvissen mee op. Serveer met de plakken lauwwarme of licht koude tonijn en een streep van de marinade.

Combinatie: dit gerecht heeft een vrij strakke en niet te complexe structuur. Er is de fraîcheur van de salade en de rauwe tonijn, de pit van de paprika’s en de pikant-zoete trek van de marinade. Pikant geeft een strak mondgevoel, de zoete en ronde toets van inktvis en honing verzacht en houdt de smaken bij elkaar. De begeleidende champagne is vrij vol en ‘wijnachtig’ (vineux), met een vrij hoge dosage (link naar tonijn, inktvis, honing, sojasaus). De zuren zijln vrij complex en uitgesproken zonder te storen. Zij vangen de vettigheid van de olijfolie en de pikante toets van de marinade en de paprika op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content