Saag aloo

Dan Toombs, ’the curry guy’, maakt deze populaire vegetarische curry op twee verschillende manieren, afhankelijk van zijn stemming. ‘Je kunt de spinazie en de chilipepers met wat specerijenbouillon of water pureren tot een gladde spinaziepuree. Je kunt de saag aloo ook met geblancheerde, grofgehakte babybladspinazie maken zoals hier staat afgebeeld. Ik gebruik voor dit recept graag kokosolie, wat tegenwoordig overal verkrijgbaar is. Het voegt een lekker nootachtige smaak toe aan de curry.’

Voor twee personen
  • 2 el kokosolie, koolzaadolie of kruidenolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 10 verse (of vers ingevroren) curryblaadjes (te vinden in de toko)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1-3 groene chilipepers, naar smaak
  • snufje kurkumapoeder
  • 1 tl nigellazaad (te vinden in de toko)
  • 2 el knoflook-gemberpasta
  • 20 cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 grote voorgegaarde aardappels, plus 200 ml aardappelkookvocht
  • 200 g verse babybladspinazie, 30 seconden geblancheerd en grofgehakt
  • 1 tl garam masala
  • zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
  1. Verhit de olie in een grote wok of koekenpan op middelhoog vuur, tot de olie begint te borrelen.
  2. Voeg het komijnzaad toe en bak ongeveer 30 seconden tot het aroma van het komijnzaad vrijkomt. Voeg nu de curryblaadjes toe, gevolgd door de fijngesneden ui, de groene chilipepers, het kurkumapoeder en het nigellazaad, en bak tot de ui zacht en glazig is.
  3. Roer de knoflook-gemberpasta erdoor. Voeg de gehalveerde cherrytomaten toe en roer alles goed door elkaar.
  4. Voeg nu de aardappels en hun kookvocht toe en laat een paar minuten zachtjes koken, tot de saus is ingedikt en de aardappels warm zijn. Roer de grofgehakte spinazie erdoor. Als je liever spinaziepuree gebruikt, voeg deze dan nu toe.
  5. Laat nog 1 minuut zachtjes koken, tot de saus de gewenste consistentie heeft. Als je meer saus wilt, voeg dan nog wat kookvocht toe.
  6. Bestrooi de saag aloo met de garam masala en breng op smaak met zout en peper.

Uit: The Curry Guy, Dan Toombs (Good Cook). Dit boek bevat meer dan honderd recepten voor voorgerechten, curry’s, tandoorimaaltijden en groente- en bijgerechten om thuis te bereiden. Om ze zo even goed te maken als in je favoriete Indiase restaurant. Wanneer je de basisrecepten eenmaal hebt gemaakt, zet je binnen 10 minuten een klassieke curry op tafel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content