Rog met peultjes en pommes dauphines

  • Moeilijkheid

Nodig voor vier :

vier niet te grote rogvleugels

court-bouillon van wijnazijn (1 dl azijn per liter water) en kruidentuil (peterselie, tijm, laurier en enkele peperbollen)

1 citroen

2 eetlepels kappertjes

150 g boter

400 g peultjes

500 g aardappelen

2 eierdooiers

50 g boter

150 g soezendeeg (12 cl water, 60 g boter, 75 g bloem, een mespuntje zout, twee eieren)

bloem

peper

zout

nootmuskaat

De court-bouillon met de rogvleugels aan de kook brengen en eventueel afschuimen. Het water 20 tot 25 minuten tegen de kook houden. De vleugels met een schuimspaan verwijderen, op warme borden schikken, lichtjes met citroensap besprenkelen en bestrooien met kappertjes. Warm houden. De boter verhitten in een sauspan tot ze lichtbruin verkleurt en onmiddellijk over de rog gieten. Opdienen met peultjes en pommes dauphines.

De schoongemaakte peultjes bereidt men door een liter lichtgezouten water aan de kook te brengen. De peultjes toevoegen, wachten tot het koken herneemt en de groente snel verwijderen en verfrissen onder koud water.

Dauphines-aardappelen zijn een mengeling van een droge aardappelpuree (500 g gekookte aardappelen gemengd met 2 eierdooiers, 50 g boter, peper, zout en nootmuskaat) en 150 g soezendeeg. Deze samenstelling rolt men in bolletjes, die eerst worden platgedrukt tot schijven, vervolgens door de bloem worden gehaald en tenslotte 2 Ã 3 minuten in frituurvet van 170 C worden gebakken. Bij dit gerecht is de timing belangrijk : de peultjes en hazelnootkleurige boter moeten praktisch tegelijkertijd klaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content