Risotto van rookspek met anijs en een versiering van kruidige melkchocolade en parmezaankoekjes

  • Moeilijkheid

Voor 8 tot 10:

Voor het rookspek met anijs:

800 g mager rookspek

1 grote geschilde ui

6 steranijszaden

1 kruidnagel

Voor de risotto:

200 g gesnipperde sjalotten

6 cl plantaardige olie

7 steranijszaden

50 cl volzachte witte wijn

1,2 l kalfsfond

600 g ronde Japonicarijst (of risottorijst)

80 g geraspte parmezaan

200 g Jivarachocolade (40%)

50 g Xocopilichocolade (72%)

zout, peper uit de molen.

Voor de chocoladeschelpen:

300 g Xocopilichocolade (72%)

100 g parmigiano reggiano

2 g tafelzout

2 g fijngemalen peper uit de molen

Voor parmezaankoekjes:

150 g parmigino reggiano

peper uit de molen

Rookspek met anijs: steek de steranijs en de kruidnagel in de ui. Leg spek en ui in een pan met veel water. Laat zo’n 2,5 uur zacht koken. Laat even afkoelen en leg een stukje verbandgaas op de bouillon. Zet enkele uren in de koelkast. Verwijder het verbandgaas met het daarin opgezogen vet en gooi weg. Snij het spek in repen van 1,5 cm en braad meteen aan.

Risotto: laat de sjalotten slinken in wat hete olie tot ze goudbruin kleuren en blus met de witte wijn. Voeg eerst de in gaas gewikkelde steranijs toe en schenk vervolgens de kalfsfond erbij. Laat ongeveer 15 minuten zacht koken. Doe de rijst in een pan en schenk er al roerend wat water bij. Voeg vervolgens geleidelijk aan het mengsel toe en blijf roeren om de rijst een perfecte textuur en glans te geven. Voeg alvorens op te dienen de fijngesneden chocolade en de geraspte parmezaan toe. Breng indien nodig verder op smaak.

Chocoladeschelpen: smelt de chocolade en ‘brand’ de parmezaan. Leg de kaas hiertoe op een bakplaat in een voorverwarmde oven (200°C). Schep hem onmiddellijk over om te voorkomen dat hij weer stolt. Meng alle ingrediÔnten door elkaar. Schenk het mengsel in een laag van 4 tot 5 cm in een rechthoekige plastic schaal. Wacht tot de chocolade een stevige pasta is geworden en schraap vervolgens met lichte druk mooie krullen van de bovenlaag. De chocolade mag hiervoor niet te koud voor zijn.

Parmezaankoekjes: strooi de geraspte kaas egaal uit over een vel ovenpapier. Kruid met wat peper en laat op 210/220°C in de oven staan tot de kaas een goudbruine kleur krijgt. Zet op een droge plek.

Dien op: snij voor het opdienen ongeveer de helft van het spek in kleine stukjes en meng die door de rijst. Hou de overige reepjes apart. Schep wat rijst op voorverwarmde borden. Leg er het goudbruine vlees op en versier met parmezaankoekjes en hartige chocoladeschelpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content