Risotto met chorizo en Spaanse mosselen

200 gr Arborio rijst (ronde risottorijst)

200 gr Arborio rijst (ronde risottorijst)

1 ui of sjalot in brunoise gesneden

Enkele takken groene selder, eveneens in brunoise gesneden

Een paar tenen (verse) look, doormidden gesneden en in heel dunne schijfjes

Olijfolie die mag verhit worden

Een scheut Nolly Prat

Een wijnglas witte wijn – in dit geval een San Tomaso Frascati – een intens bouquet (maar niet fruitig!)

Ongeveer een halve liter kippenfond (zelf maken van kippenvleugels)

Kook vooraf de mosselen open in een scheut witte wijn (bij voorkeur de wijn die later in het recept ook gebruikt wordt. Haal de mosselen uit hun schelp, laat ze even afkoelen en zet ze afgedekt opzij.

Verwarm in een ruime kookpot een royale scheut olijfolie. Voeg onmiddellijk de look toe zodat die de olie tijdens het opwarmen kan parfumeren. Zodra de look enig teken van bakken vertoont gaan de ui en de selder erbij. Niet teveel roeren maar op matige t° glazig laten worden. Voeg nu de rijst in één keer toe.

Vanaf nu laat u de bel bellen, de telefoon rinkelen… de rijst eist alle aandacht op. Verhevig het vuur of de warmtebron en roer rustig zodat de rijst tijd krijgt om aroma’s op te nemen en licht te bakken. Zodra de rijst tekenen van aan-de-pot-kleven vertoont, is het tijd om vocht te laten aanrukken. Voeg om te beginnen de Nolly Prat toe. De alcohol zal onmiddellijk verdampen en smaak en aroma achterlaten. Help de rijst, door gestaag te roeren, alle vocht op te nemen. Nu kan de wijn erbij.

Opnieuw zal een stoomwolk het verdampen van de alcohol aankondigen. Pure smaak blijft over en wordt opgenomen door de rijst. Constant en gestaag roeren – of beter de rijst masseren, is nu de boodschap. Eens het vocht van de wijn door de rijst is opgenomen, mag u beginnen met het toevoegen

van de kippenfond. Al “masserend” en één pollepel per keer. Telkens als alle fond is opgenomen mag u er nieuwe toevoegen. U merkt vanzelf wanneer de rijst nog gesmeuïg, maar verzadigd raakt. Dat is het moment om te proeven en zout toe te voegen.

Bij voorkeur grof zeezout.

Vervolgens komt de chorizo aan de beurt. Blijf even roeren zodat de rijst enigszins kleurt. Opnieuw proeven en bijkruiden met witte peper uit de molen. Persoonlijk voeg in dit stadium de Parmigiano toe. Wanneer die de rijst wat te droog zou maken, dan kan er in de volgende stap wat bijgestuurd worden door meer of minder boter toe te voegen. En vervolgens roert u de malse boter door de rijst. Wat méér of wat minder – hangt af hoe gesmeuïg u de rijst wilt en / of hoe extravagant u het maakt. Voeg nu de mosselen toe en meng ze zéér voorzichtig door de rijst. De warmte van de rijst zal de mosselen voldoende opwarmen zonder ze taai te maken.

En voor wie het hélemaal te gek wenst kan nog dit doen:Ontschub en fileer (of laat dat beter doen!) per persoon een zeebaars. Kruid de binnenkant met peper & zout en haal even door de bloem. Klop het teveel aan bloem er tussen de handpalmen af. Verwarm een pan voor en laat er vervolgens een royale klont boter in smelten. Denk daarbij aan het gezegde “vis moet zwemmen”. Bak de filets gedurende een paar minuten op de “vlees”-kant. Draai ze om en laat ze op de velkant verder gaarbakken. Schep op voorverwarmde borden een royale portie risotto. Pas er twee zeebaarsfilets tegenaan, met de onwaarschijnlijk lekkere krokante velkant naar boven. En er mag ook nog een blaadje sla bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content