Rijst met ginkgo-noten

  • Moeilijkheid

Voor 4:

40 ginkgo-noten, gepeld en ontvliesd (ook verkrijgbaar in blik) kleinkorrelige rijst

1 theelepel zout

2 theelepels sojasaus

1 el sake

Bereiding van de verse noten: doe de ginkgo-noten in een pannetje en giet er water bij tot ze onder staan. Breng snel aan de kook, verminder de hitte, roer in de noten en druk erop met de achterkant van een gegleufde lepel. De vliesjes zullen loskomen en de noten zullen mooi jadegroen worden. De kooktijd is ongeveer 5 minuten. Verwijder de vliesjes met chopsticks, met de vingers of door de noten in een propere keukenhanddoek te wrijven. Als het vliesje niet loslaat, gooi de noot dan weg, waarschijnlijk is het een slecht exemplaar.

Bereiding van de rijst: was de rijst zorgvuldig en roer hem daarvoor stevig door elkaar in de pan waarin hij gekookt zal worden. Ververs het water geregeld tot het helemaal helder is. Er mag geen zetmeel meer in de rijst zitten dat het water kan vertroebelen. Het melkachtige water kan gebruikt worden om scherpe of bittere groenten (zoals bamboescheuten) te blancheren of als voedsel voor tuinplanten.

Nadat de rijst gewassen is, voegt u 10 procent meer water toe dan het volume droge rijst. De rijst een half uur tot een uur in het water laten weken. Zet dan een deksel op de kookpan en breng de rijst op een laag vuurtje aan de kook met het zout, de sojasaus en de sake. Controleer door het deksel af en toe op te lichten. Verhoog de hitte en zet het deksel ‘op een kier’ tot de rijst begint te schuimen (± 4 minuten).

Plaats het deksel dan weer helemaal vlak op de kookpan en laat de rijst verder koken op een laag vuurtje tot al het water opgeslorpt is (± 10 minuten). Proef de rijst. Laat hem, indien nodig, verder koken tot hij helemaal gaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content