Ribollita

Ribollita is een traditionele, stevige Toscaanse soep met brood en bladgroenten. Voor deze soep heb je gedroogde bonen nodig, die minstens 8 uur of een hele nacht moeten weken.

Voor 7 tot 8 personen
  • 150 g gedroogde cannellinibonen
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, in stukken gesneden
  • 2 wortels, in blokjes van 1 cm gesneden
  • 3 bleekselderijstengels, in stukjes van 1 cm gesneden
  • 3 knoflooktenen, gehakt
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 el tijmblaadjes
  • 650 g grote kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 1,5 cm gesneden
  • 175 g cavolo nero, schoongemaakt en in grove stukken gescheurd
  • 1 landbrood, zoals ciabatta of zuurdesembrood, in dikke sneden
  • fijngeraspte Parmezaanse kaas, om erbij te serveren
  • extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
Bereiding
  1. Week de bonen 8 uur of de hele nacht in ruim koud water. Giet de bonen af, spoel het water weg en doe de bonen in een grote pan. Voeg vers water toe en breng aan de kook. Kook de bonen 10 minuten. Spoel de bonen en giet ze opnieuw af.
  2. Verhit de olijfolie in de inzetpan van de slowcooker of in een grote koekenpan op laag vuur. Bak de ui, wortel en bleekselderij 8 minuten of tot ze zachter zijn geworden, roer af en toe. Bak de knoflook 2 minuten mee, roer geregeld.
  3. Zet de inzetpan, als je die gebruikt, terug in de slowcooker, of schep de groenten uit de koekenpan in de slowcooker. Voeg de cannellinibonen, tomatenblokjes, tijm, aardappels en 2 liter water toe. Leg het deksel op de pan en kook de groenten 5 uur op de lage stand, of tot de cannellinibonen en de aardappels bijna gaar zijn.
  4. Roer de cavolo nero door de soep. Leg het deksel op de pan, zet de slowcooker op de hoge stand en kook de soep nog 1 uur. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  5. Scheur het brood in stukken en leg in de kommen. Schep de ribollita over het brood. Bestrooi de soep met de Parmezaanse kaas en nog wat versgemalen zwarte peper, besprenkel met de extra vierge olijfolie en serveer.

Tip

In plaats van de cavolo nero (ook wel palmkool genaamd), kun je boerenkool of snijbiet gebruiken voor de ribollita. Verwijder de grote nerven van de bladeren als je boerenkool gebruikt.

Uit: Slow cooked vega, Katy Holder (Good Cook)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content