De kiwibes is een kleine kiwisoort, ter grootte van een druif, met een dunne haarloze schil die in zijn geheel en vers gegeten wordt. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi. Het primeurfruit kan gegeten worden uit het vuistje, verwerkt in desserts of in gerechten met vlees, vis of schaaldieren. Het seizoen is bijzonder kort: van september tot half november.

Viki Geunes, topchef van het sterrestaurant 't Zilte in Antwerpen, creëerde enkele innovatieve kiwibesgerechten. 'Dankzij de mooie zoetzuurbalans van het sappige zoete vruchtvlees en het lichte bittertje van de schil leent de kiwibes zich zowel voor hartige als zoete bereidingen', zegt hij. 'Hiermee verdient dit innovatief terroir product van eigen bodem een plaats in de gastronomische wereld.'

Ook tv-kok Pascale Naessens experimenteerde met de eerste kiwibessen van de nieuwe oogst. Dit resulteerde in een 'snel-klaar dessert' op basis van kiwibes, ricotta en amandelschilfers. (DB)

De kiwibes is een kleine kiwisoort, ter grootte van een druif, met een dunne haarloze schil die in zijn geheel en vers gegeten wordt. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi. Het primeurfruit kan gegeten worden uit het vuistje, verwerkt in desserts of in gerechten met vlees, vis of schaaldieren. Het seizoen is bijzonder kort: van september tot half november. Viki Geunes, topchef van het sterrestaurant 't Zilte in Antwerpen, creëerde enkele innovatieve kiwibesgerechten. 'Dankzij de mooie zoetzuurbalans van het sappige zoete vruchtvlees en het lichte bittertje van de schil leent de kiwibes zich zowel voor hartige als zoete bereidingen', zegt hij. 'Hiermee verdient dit innovatief terroir product van eigen bodem een plaats in de gastronomische wereld.' Ook tv-kok Pascale Naessens experimenteerde met de eerste kiwibessen van de nieuwe oogst. Dit resulteerde in een 'snel-klaar dessert' op basis van kiwibes, ricotta en amandelschilfers. (DB)