Recept: aangebraden noedels met chinese saus

  • Moeilijkheid

Een recept van Thomas Van de Water van de kookblog Filet-pur.

Toen ik een tijdje geleden van Knack Weekend de vraag kreeg wat m’n lievelingsgerecht was en of ik er iets over wou schrijven zei ik meteen ja.

Echt moeilijk kan je deze vraag niet noemen, zeker niet als je ze stelt aan iemand als ik, bonvivant, smulpaap, gourmand, lekkerbek, … Ik ben één van die mensen die bij het zien van een lam, varken of rund meteen aan schenkels, ribstukken, côte à l’os enzovoort denkt.

Maar voor een eetal als ik bleek de vraag toch moeilijker dan verwacht, hoe kan je nu één gerecht kiezen? Welke criteria hanteer je om je all-time favorite te kiezen? Beeld je in wat voor lekkers je zou kiezen moest je voor de rest van je dagen dezelfde dagschotel moeten eten, bestaat er een dis waar ze je altijd voor mogen wekken of ga je voor je favoriete galgenmaal?

Neen, geen van deze criteria wist me te overtuigen, het moest een gerecht worden dat me terug in de tijd katapulteerde. Eentje zoals de witloof met hesp en kaas uit de oven die ons moeke destijds op tafel toverde. Mmmh, dat waren van die avonden dat ik niet van tafel ging voor dat laatste beetje kaassaus uit de pot was.

Het was een kanshebber, maar toen ik onlangs in m’n favoriete Thaïse restaurant ‘Tom-Yam’ in Sint-Katelijne-Waver nummer 18 bestelde wist ik het. Dit was het gerechtje dat ik zocht. Dit was het gerecht dat de bazin me zo’n 17 jaar geleden voorschotelde toen ik niet meteen wist wat te kiezen, een kommetje snel aangebraden noedels met chinese saus en groenten vergezeld van citroen, drie kleine potjes, eentje met gedroogde chili pepers, eentje met azijn en pepertjes en eentje met suiker om bij te kruiden naar believen.

Heerlijk toch, hoe een eenvoudig gerecht je terug in de tijd kan katapulteren, hoe je je even weer 18 voelt en hoe een bepaalde smaak je mooiste reisherinneringen weer oprakelt. Hoog tijd dus om chef Nong z’n recept te ontfutselen. Et voilà!

Thomas heeft naast fotografie ook een passie voor eten en koken. Op zijn blog deelt hij zijn recepten, kookclubavonturen en allerhande nuttige culinaire weetjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content