Quiche van Leffe Radieuse

  • Moeilijkheid

Leffe Radieuse is een bier dat getuigt van grote klasse en kan gastronomisch de functie vervullen van een elegante Pouilly Fuissé.

Voor 4 personen:

Het deeg :

500 g bloem

30 g boter

10 g zout

2 flesjes Leffe Radieuse

De vulling :

4 stukken prei

40 g boter

100 g Ardeense ham

1/2 liter room

8 eieren

1 flesje Leffe Radieuse

muskaatnoot

zout en peper.

Doe de bloem in een kom en doe de boter en het zout in het midden.

Voeg hier ongeveer de helft van het bier aan toe tot het deeg kneedbaar wordt. Let er evenwel op dat het deeg voldoende vast blijft. Zet het deeg een nachtje weg in een vochtige doek, op een koele plaats.

Snij de volgende dag het wit van de prei zeer fijn en doe het in de pan waarin je de 30 g boter hebt laten smelten. Goed omroeren, de prei niet laten verkleuren en er een beetje Leffe Radieuse bij doen. Alles zachtjes laten stoven in een gesloten pot. Na het stoven geen vocht meer toevoegen !

Snij vervolgens 100 g Ardeense ham ook het vet in korte fijne reepjes. Doe vervolgens een beetje boter in de pan en laat de ham er zachtjes in bakken. Voeg ze bij de prei (ongezouten omwille van de ham). Breng vervolgens een vierde liter room samen met een vierde liter Leffe aan de kook. Meng ondertussen in een kom 5 eieren en 3 eigelen en voeg er een weinig zout, veel peper en een snuifje muskaatnoot aan toe. Voeg het beetje bij beetje bij de kokende room en Leffe en zeef het geheel. Het schuim er zorgvuldig afscheppen.

Neem het deeg terug en rol het zorgvuldig uit zodat het een dikte heeft van een halve centimeter. Bedek een ronde deegvorm met het deeg. De bodem van de vorm met een vork doorprikken en er de prei en de ham in leggen. Zet vervolgens de quiche in de oven en giet het gekookte vochtmengsel erover tot op een hoogte van 2 cm. Plaats alles tenslotte in de oven en laat het bakken op de gewenste temperatuur.

Temperatuur 180°C. Baktijd : 20 minuten. Diameter van de quiche : 20 cm.

Warm opdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content