Quiche met abdijbier

© Getty

Deze quiche met abdijbier, prei en Ardeense ham wordt warm geserveerd. Recept en ingrediënten voor een quiche met een diameter van 20 cm.

Het deeg :
  • 500 g bloem
  • 30 g boter
  • 10 g zout
  • 2 flesjes abdijbier
De vulling :
  • 4 stukken prei
  • 40 g boter
  • 100 g Ardeense ham
  • 1/2 liter room
  • 8 eieren
  • 1 flesje abdijbier
  • muskaatnoot
  • zout en peper
Zo maak je de quiche met abdijbier

Doe de bloem in een kom en doe de boter en het zout in het midden.

Voeg hier ongeveer de helft van het bier aan toe tot het deeg kneedbaar wordt. Let er evenwel op dat het deeg voldoende vast blijft. Zet het deeg een nachtje weg in een vochtige doek, op een koele plaats.

Snij de volgende dag het wit van de prei zeer fijn en doe het in de pan waarin je de 30 g boter hebt laten smelten. Goed omroeren, de prei niet laten verkleuren en er een beetje bier bij doen. Alles zachtjes laten stoven in een gesloten pot. Na het stoven geen vocht meer toevoegen !

Snij vervolgens 100 g Ardeense ham – inclusief vet – in korte fijne reepjes. Doe vervolgens een beetje boter in de pan en laat de ham er zachtjes in bakken. Voeg ze bij de prei (ongezouten omwille van de ham). Breng vervolgens een vierde liter room samen met 25 cl abdijbier aan de kook.

Meng ondertussen in een kom 5 eieren en 3 eigelen en voeg er een weinig zout, veel peper en een snuifje muskaatnoot aan toe. Voeg het beetje bij beetje bij de kokende room en bier en zeef het geheel. Het schuim er zorgvuldig afscheppen.

Rol het deeg zorgvuldig uit tot een dikte van een halve centimeter. Bedek een ronde deegvorm met het deeg. Doorprok de bodem van de vorm met een vork en leg er de prei en de ham in. Giet het mengsel erover tot op een hoogte van 2 cm.

Bak in de oven op 180°C gedurende 20 minuten en dien warm op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content