Ingrediënten

Nodig:

Voor het kruimeldeeg:

 • 150 g bloem
 • 70 g ongezouten boter, in blokjes
 • snuifje zout
 • 5 à 7 el ijskoud water

Voor de vulling:

 • 3 eieren
 • 2 dl volle room
 • zout, peper
 • gedroogde tijm
 • 45 g parmezaankaas, geraspt
 • 200 g artisjokharten uit blik
 • 50 g ontvette ham
 • 300 g verse spinazieblaadjes,
 • uitgewassen en drooggedept

Kruimeldeeg. Meng in een grote kom de bloem en het zout droog door elkaar. Meng de boter er met de vingertoppen door tot een nat en zanderig deeg. Voeg als laatste het ijskoude water toe, te beginnen met 4 lepels. Meng tot een samenhangend en stevig deeg. Laat het kruimeldeeg verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast rusten.

Spinazie. Bereid de spinazie. Smelt een klontje boter in een middelgrote kookpot. Laat daarin de spinazie op middelhoog vuur slinken tot de blaadjes helemaal verslapt zijn (ca. 2 minuten). Giet af in een vergiet en zet opzij.

Taart. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een taartvorm (ca. 22 cm diameter) in met boter en bestuif met bloem. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote cirkel. Bekleed de taartvorm met het deeg, druk overal goed aan, verwijder de overhangende randen. Bedek met een vel aluminiumfolie en vul de vorm helemaal vol met baklinzen of ongekookte rijst. Bak het kruimeldeeg ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Vulling: maak intussen het eiermengsel. Klop de eieren en de room los en breng op smaak met wat zout, peper en gedroogde tijm. Voeg als laatste de parmezaan toe en meng goed. Snij de artisjokharten en de ham in fijne stukjes. Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de aluminiumfolie samen met de baklinzen of rijst. Bedek de taartbodem gelijkmatig met de artisjokharten, de ham en de gekookte spinazie. Overgiet met het eiermengsel.

Bak de quiche in 35 à 40 minuten gaar en goudbruin. Laat even afkoelen in de taartvorm en serveer warm of koud.

Tips & tricks

Kneed het kruimeldeeg niet te lang, anders wordt het taai.

Kruimeldeeg. Meng in een grote kom de bloem en het zout droog door elkaar. Meng de boter er met de vingertoppen door tot een nat en zanderig deeg. Voeg als laatste het ijskoude water toe, te beginnen met 4 lepels. Meng tot een samenhangend en stevig deeg. Laat het kruimeldeeg verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast rusten. Spinazie. Bereid de spinazie. Smelt een klontje boter in een middelgrote kookpot. Laat daarin de spinazie op middelhoog vuur slinken tot de blaadjes helemaal verslapt zijn (ca. 2 minuten). Giet af in een vergiet en zet opzij. Taart. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een taartvorm (ca. 22 cm diameter) in met boter en bestuif met bloem. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote cirkel. Bekleed de taartvorm met het deeg, druk overal goed aan, verwijder de overhangende randen. Bedek met een vel aluminiumfolie en vul de vorm helemaal vol met baklinzen of ongekookte rijst. Bak het kruimeldeeg ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Vulling: maak intussen het eiermengsel. Klop de eieren en de room los en breng op smaak met wat zout, peper en gedroogde tijm. Voeg als laatste de parmezaan toe en meng goed. Snij de artisjokharten en de ham in fijne stukjes. Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de aluminiumfolie samen met de baklinzen of rijst. Bedek de taartbodem gelijkmatig met de artisjokharten, de ham en de gekookte spinazie. Overgiet met het eiermengsel. Bak de quiche in 35 à 40 minuten gaar en goudbruin. Laat even afkoelen in de taartvorm en serveer warm of koud. Tips & tricks Kneed het kruimeldeeg niet te lang, anders wordt het taai.